Čističky v Horní Lomné již zkušebně spustili

Domovní čistírny odpadních vod v Horní Lomné jsou až na jednu na svém místě. Jejich instalací je nyní odkanalizováno téměř 80 procent obyvatelných nemovitostí této horské obce. Vedení Lomné chce ještě vyřešit kanalizaci v lokalitě směrem na Lačnov-Stoligy.

Výstavba domovních čistíren v Horní Lomné. Foto: obec

Ovšem v současné době jsou na prvním místě domovní čistírny odpadních vod (DČOV). „Jdeme do finále. Na 24 čistírnách probíhá zkušební provoz, do konce srpna musíme postavit ještě jednu. Protože se po odstoupení jednoho zájemce jedná o náhradníka, musíme nejdříve vyřešit projekt. Ale nic časově nebrání tomu, aby i poslední čistírna byla do konce prázdnin na svém místě,“ řekl starosta Horní Lomné Kamil Kawulok. V září je na programu kolaudace všech čistíren najednou.

Následně převezme obec na 10 let servis DČOV pod svá křídla. „Po převzetí dostanou čistírny sim karty, které budou hlásit potřebné údaje,“ nastínil starosta, podle kterého stavba probíhala bez větších komplikací, akorát stavaři byli někdy překvapeni, do jakých míst jezdívali pracovat. „Jednou si pomohli chodícím bagrem, aby mohli kopat. Žijeme v horách,“ dodal Kawulok. Starosta si zároveň pochvaloval, že sousední Dolní Lomná instalovala DČOV o něco dříve než Horní. „Tím jsme mohli čerpat ze zkušeností, které získala,“ upřesnil. Stavba 25 DČOV je vyčíslena na více než tři miliony korun. Obec může počítat s dotací necelých 2,5 milionu od Státního fondu životního prostředí.

Další zprávy z regionu