Děti v Hnojníku umí žít pro planetu, získaly ocenění

Děti ze základní Masarykovy školy v Hnojníku dokázaly, že umí udělat spoustu věcí pro životní prostředí. Díky tomu získala jejich škola první místo v soutěži Škola pro planetu.

Děti z Hnojníku při přebírání ceny. Foto: škola

V minulém kalendářním roce se hnojnická škola zapojila do prvního ročníku soutěže Škola pro planetu aneb co jste letos udělali pro životní prostředí. Soutěž vyhlásila výzkumná společnost Slamka consulting a byla určená pro základní školy z celé ČR.

„Zapojení do soutěže představovalo podrobné zdokumentování naší loňské environmentální činnosti a odeslání vytvořeného přehledu organizátorům,“ vysvětlila učitelka Magda Lazurová.

Popsala, že žáci školy se během roku s nadšením zabývali mnoha projekty týkajícími se ochrany přírody. „Aktivně za zapojili do projektu Den Země, uklízeli v rámci akce Ukliďme svět, ukliďme naši obec, stavěli budky pro ptáčky, rozšiřovali školní zahradu, sázeli stromy a účastnili se mnoha dalších akcí. Řadu soutěží dokázali navíc i vyhrát, jako například Ekolympiádu,“ chválila své žáky učitelka.

Odborná komise v průběhu listopadu vyhodnotila zaslané podklady všech zúčastněných škol a zveřejnila výsledky. „Velice nás potěšilo, že naše aktivity ocenila 1. místem a titulovala nás tak Školou pro planetu. Na druhé příčce se umístila ZŠ a MŠ Komenského Praha 6, třetí místo patří ZŠ a MŠ Prosetín,“ prozradila Lazurová s tím, že si všichni ve škole vítězství v této soutěži velice váží. „Těší nás i cena, která je s vítězstvím spojená a kterou představuje laboratorní vybavení EdLab v hodnotě 50 000 korun využitelné ve všech přírodovědných předmětech,“ dodala.

Cenu převzali zástupci školního ekotýmu na slavnostním vyhodnocení v rámci environmentálního setkání škol 28. ledna na Gymnáziu Josefa Božka v Českém Těšíně.

Další zprávy z regionu