Diakonie rozdávala lidem v nouzi potraviny, kosmetiku i hrnce

Lidé, kteří se ocitli náhle bez prostředků, jsou nemocní, žijí na hranici i pod hranicí chudoby, zkrátka všichni, kteří bojují s prostředky a nevychází, si mohli ve středu 21. února dojít pro pomoc do Sen centra v Třanovicích. Pracovníci Slezské diakonie tam připravili první výdej potravinové a materiální pomoci.

Dobrovolnice Kateřina Wiselková při třídění potravin. Foto: mr

Akci pořádá v rámci evropského projektu, jenž financuje Fond evropské pomoci nejchudším osobám. „V Třanovicích jsme byli poprvé, ale takové akce děláme pravidelně na jiných místech,“ podotkl garant projektu Petr Wiselka.

Pracovníci diakonie tak nevěděli, kolik věcí si mají vzít s sebou. „Standardně rozdáváme potraviny, jako například masové konzervy, těstoviny, luštěniny, cukr, mouku nebo například marmelády či med. K tomu veškeré potřeby pro kojence, jako jsou výživy nebo pleny. K dispozici máme kosmetiku, čistící prostředky, základní nádobí i textil,“ vypočítával garant.
Kdo přišel, musel se prokázat doporučením obce nebo sociálních úřadů, že pomoc skutečně potřebuje. „Samozřejmě vše rozdáváme s ohledem na to, zda člověk žije sám nebo má rodinu,“ zdůraznil Wiselka.

Ne všichni příjemci darů reagují s vděčností. „To byste se divila, co nám lidé jsou schopni říct. Třeba, že máme neznačkové pleny, oni že přece používají jen Pampers. Nebo jim přijde, že jim dáváme méně kvalitní Sunar. Lidé jsou schopni zkritizovat i rybičky v konzervě,“ nechápavě kroutila hlavou dobrovolnice diakonie Kateřina Wiselková. Na druhou stranu se ale setkává i s nesdělitelným vděkem. „Zrovna nedávno jedna maminka skoro plakala dojetím, že její děti budou mít nové čepičky, že jí nikdo nikdy nic nedal. Bylo to velmi dojemné, a právě při takové chvíli je člověk šťastný, že může pomáhat,“ dodala s úsměvem Kateřina Wiselková.

Slezská diakonie bude pořádat tyto akce v centru Sen v Třanovicích každou poslední středu v měsíci.

Více se dočtete ve středečním tištěném vydání Třineckého hutníku.

 

Další zprávy z regionu