Díky dárcům budou mít školáci co číst

Přestože při požáru kompletně přišli o knížky ve školní knihovně, i tak budou mít děti ze ZŠ Kontešinec co číst. Informace o požáru, který na přelomu měsíce zničil střechu budovy a dílo zkázy v celé budově dokonala voda, vyvolala okamžitou reakci: začali se ozývat lidé, kteří by chtěli českotěšínským školákům věnovat knížky nové.

Spisovatelka Klára Smolíková věnovala několik svých knížek, komiksy a pexeso školákům českotěšínské ZŠ Kontešinec, která vyhořela a školní knihovnu má zničenou. Foto: archiv K. Smolíkové

Jednou z prvních byla spisovatelka Klára Smolíková, která si na internetu všimla výzvy k darování učitelských pomůcek pro potřeby školy postižené požárem.

„Musím ale přiznat, že až příspěvek Lenky Jakešové, která do Českého Těšína posílala jako dar své zpěvníky, mi otevřel oči. Ve škole určitě musela být i školní knihovna! Shodou okolností jsme se právě s nakladatelem Milanem Jarolímem chystali do tiskárny Finidr na náhledy mé nové knížky Dubánek a tajný vzkaz, takže celá akce byla dost impulzivní,“ popisuje Klára Smolíková.

Společně s nakladatelem vybrali asi sedmdesát položek. „K mým knihám, které jsou určené pro mladší školní věk, jsme přidali několik puzzle a pexes s Vynálezcem Alvou a komiksů pro starší žáky (Pérák nebo Obrázky z moderních československých dějin),“ líčí spisovatelka.

Radost z tohoto počinu neskrývala ani ředitelka Městské knihovny Český Těšín Dana Zipserová.

„Paní Smolíkové jsem už telefonicky poděkovala. Tato spisovatelka je častým hostem naší knihovny, hodně spolupracujeme. Za knížky, které škole věnovala, jsme moc vděční,“ uvedla ředitelka.

Právě knihovna shromažďuje knižní dary pro ZŠ Kontešinec, které škole předá po domluvě s jejím vedením.

Kromě spisovatelky Smolíkové už zareagovalo například také nakladatelství Portál, které ZŠ Kontešinec věnovalo na základě prosby právě Kláry Smolíkové 30 kusů knihy Případ ztraceného koně a dva výtisky S Komenským do komiksu.

O tom, jak by mohli pomoci, se zajímají i další nakladatelé a lidé z oboru. Po prázdninách by se měla například rozběhnou sbírka knih v angličtině. (toj)

Další zprávy z regionu