„Důležitý je zážitek a příjemný mezilidský kontakt“

Centrum volného času (CVČ) v Hrádku je bezesporu místem, které je cílem nejen místních občanů, ale i přespolních. Nabízí prostory pro aktivity různého zaměření.

Jedna z úspěšných akcí v CVČ – odpoledne s Evi Tomečkovou. Foto: CVČ

S otevřením jeho další části je nabídka pestřejší. O chod CVČ se stará Věra Garbová, která Hutníku poskytla rozhovor, ale na úvod zdůraznila: „V současné době se chod centra řídí nařízeními vlády.“

S otevřením druhé části centra se rozšířily možnosti nabídky. Které aktivity do této části směřujete?

Dominantou nové části je prostorná kuchyň, která přímo vybízí k nejrůznějším kulinářským aktivitám. Rádi bychom se zaměřili právě na ně.

Kromě vaření zde samozřejmě budou probíhat i jiné činnosti. Před tím, než obec prostory rozšířila, praskalo stávající CVČ ve švech. Střídal se zde jeden program za druhým a mnoho zajímavých akcí muselo být kvůli obsazenosti odsunuto. Nyní jim chceme dát příležitost.

Hned vedle centra, v nedávno zrekonstruovaném muzeu, máme nová kachlová kamna. A díky tomu i další skvělé možnosti. Můžeme péct chléb, placky… a u toho třeba plést ošatky. V prostorách, z nichž dýchá dávná minulost, to bude mít jistě své nezaměnitelné kouzlo.

Máte na starost akce v centru, jakým způsobem je vybíráte?

Snažím se naslouchat příznivcům CVČ a reflektovat jejich názory a přání. Nejraději organizuji akce, o které je předem zájem. To je taková sázka na jistotu. Například nedávno mi ženy z místního klubu maminek daly tip na přednášky s dětskou tematikou, kterých by se rády zúčastnily. Podaří-li se mi domluvit s lektory, obě besedy uskutečníme.

V našem regionu žije velká spousta šikovných lidí, kteří něco zajímavého umí a jsou ochotni své know-how předat dál. Většinou svůj um prezentují někde on-line, a tak není problém je najít a oslovit.

Která věková skupina do centra nejčastěji dochází a o které akce bývá největší zájem?

Jsou to ženy mladého a středního věku. A nejčastěji dochází za sportem. V loňském roce se v CVČ odehrálo 655 aktivit, z nichž 407 připadlo právě na ty pohybově zaměřené. Například před dvěma lety se rehabilitační cvičení SM systém praktikovalo pro jednu skupinu lidí. V současnosti se jich vystřídá šest. Podobně je to i s jógou, ta se u nás rovněž těší velké oblibě.

Z jednorázových akcí jednoznačně vede Den pro ženy. Prvního ročníku se v roce 2017 účastnilo 41 dam. O dva roky později jich přišlo třikrát tolik – 128.

Která z akcí se v centru nejvíce vyvedla, na kterou jste hrdá?

Vydařených akcí máme od začátku provozu na kontě více. Z těch loňských lze zmínit odpoledne s Evi Tomečkovou, finalistkou letošního ročníku televizní soutěže Masterchef. Ta k nám zavítala dvakrát – v září a říjnu. Pod jejím vedením připravili účastníci degustační menu a během celého čtyřhodinového kurzu vstřebávali zajímavosti z gastronomie. Troufám si říci, že Evi u nás předvedla perfektní show. Soudím tak dle pozitivních reakcí, kterými se to na sociálních sítích jen hemžilo.

Celý rozhovor si můžete přečíst v aktuálním vydání Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu