Dům dětí se mění doslova k nepoznání

Čelní strana jablunkovského domu dětí a mládeže již kolemjdoucím prozrazuje, jak bude budova z přelomu 19. a 20. století po téměř 14milionové rekonstrukci vypadat.

Nový kabát bude historické budově slušet. Foto: pm

Novou, hladkou venkovní omítkou, která vyměnila šedý a fádní brizolit, objekt prokoukl před pár dny. Investice však zdaleka není jen o estetice, ale především o funkčnosti. Nejvýraznějším prvkem je totiž nadstavba budovy, díky níž vznikne větší prostor pro volnočasové aktivity dětí i dospěláků. Návštěvníci DDM se navíc do druhého patra dostanou bezbariérovou cestou díky nového výtahu.

„Po přeložce plynu, výměně oken a vytvoření bezbariérového wc v prvním patře se firma pustila do demolice stropu balkonu a zdění nadstavby tak, aby se v zimě mohlo pracovat v interiéru na rozvodech elektřiny, topení, omítkách či podlahách. Připraveny jsou už také výkopy pro betonové základy výtahu,“ popsal starosta Jablunkova Jiří Hamrozi s tím, že zrekonstruovaný dům ozvláštní také lamelové slunolamy v nadstavbě.

Nadstavba, která vzniká v místě původního balkonu, vytvoří prostor pro nové dílničky. Foto: pm

Právě tam vznikne nový prostor pro rozvoj manuální zručnosti. Děti se zde budou učit šít, vařit a rozvíjet manuální a kreativní dovednosti se dřevem a stavebnicemi. Investice počítá i s vybavením těchto dílniček.
Práce jdou podle harmonogramu, který počítá s jejich ukončením v březnu příštího roku. Rekonstrukce přijde na více než 13,7 milionu korun, přičemž 9,9milionová je dotační injekce.

Další zprávy z regionu