Filip Szemla vyhrál recitační soutěž Čtvrtlístek

Obrovským úspěchem se může pochlubit Filip Szemla z Českého Těšína. Student Gymnázia Josefa Božka získal zlatou medaili v celostátním kole recitační soutěže Čtvrtlístek.

Filip Szemla recituje od dětství. Foto: archiv FS

Studenti českotěšínského Gymnázia Josefa Božka jsou každoročně úspěšnými účastníky recitačních soutěží, z nichž si odváží medaile a diplomy. V letošním roce se zapojili do soutěže určené pro střední školy s názvem Čtvrtlístek, která kvůli koronavirové krizi proběhla formou on-line.

Školu reprezentoval student Kvinty A Filip Szemla, který má s recitací letité zkušenosti a získal už několik vavřínů. „Recituji od první třídy, to znamená asi od svých šesti let. Každoročně se umisťuji na předních příčkách v okresních kolech. V roce 2018 jsem postoupil z krajského kola do celostátní přehlídky recitátorů ve Svitavách,“ prozradil Filip Szemla. Dodal, že už dvakrát moderoval taneční pořad na folklorním festivalu Slezské dny v Dolní Lomné.

V soutěži Čtyřlístek si Filip Szemla proklestil cestu až do celostátního finále a v něm svým projevem zaujal náročnou porotu složenou z hereček, dabérek, moderátorek a pedagožek. „Recitoval jsem dva druhy textů. Prvním byla próza – úryvek z knihy Malý Alenáš od Ivana Vyskočila, druhým byla báseň O selské kněžně Boženě z Dalimilovy kroniky,“ prozradil talentovaný recitátor.

V prestižní soutěži získal ve své kategorii prvenství. „Bylo to milé překvapení a opravdu skvělý pocit. Jsem velmi rád, že se můj přednes porotě líbil. Tento rok byl zvláštní tím, že soutěž probíhala elektronickou formou a bez diváků. Já osobně mám při recitaci rád přímý kontakt s diváky, je hezké sledovat jejich reakce,“ řekl vítěz recitátorské soutěže.

Jeho další vášní je florbal. „Je to moje srdeční záležitost. Hraji pravé nebo levé křídlo. Začínal jsem v osmi letech v Českém Těšíně, nyní už druhým rokem nastupuji za Vítkovice,“ dodal student českotěšínského gymnázia.

Další zprávy z regionu