Hasiči našli v utajené místnosti pamětní desku

Že se úklid může vyplatit více, než člověk očekává, se přesvědčili dobrovolní hasiči z Kojkovic. Zcela náhodou objevili pamětní desku, na kterou se už dávno zapomnělo.

Patrik Banot u vzácného nálezu. Foto: mr

Ukliďme Česko, řekli si hasiči a v sobotu 6. dubna vyrazili do práce. Pustili se i do úpravy kotelny v budově bývalé polské školy, ve které dnes sídlí kulturní dům.

„Někdy v lednu, když jsme tam brali uhlí, se nám ukázala zadní stěna kotelny, která byla dlouhá léta zaházena. Díky tomu jsme zjistili, že je za nánosy uhlí ještě jedna tajná místnost. Nikdo jsme netušili, co v ní může být, ale nechali jsme to být s tím, že až na jaře budeme uklízet, podíváme se do ní,“ začal vyprávět šéf tamních hasičů Patrik Banot. V sobotu tak poprvé po dlouhých letech lidé vkročili do tajné „komnaty“. A ta odhalila tajemství. „Čekali jsme nepořádek, který tam skutečně byl. Nějaké židle, stůl, stropní desky, ale hlavně jsme tam našli starou pamětní desku. Bylo to dost velké překvapení,“ pokračoval Patrik Banot.

Tato místnost byla až do nynějška utajená. Hasiči v ní našli pamětní desku. Foto: mr

Pamětní deska připomíná padlé občany Kojkovic v I. Světové válce. „Deska byla původně umístěna na pomník císaři Na hůrce z roku 1906. V 50. letech minulého století ji ale úřady sundaly a nahradily ji tabulí Za trvalý mír. Pamětní desku občané posléze pověsili ve vstupní části školy. Pravděpodobně během přestavby krásné školní budovy s věžičkou na kulturní dům v 80. letech minulého století byla pamětní deska uložena v malém prostoru ve sklepě, který byl zatlučen hřebíky a založen materiálem,“ popsala osud desky kronikářka SDH Kojkovice Dorota Havlíková.

O dalším osudu pamětní desky se můžete dočíst v dnešním Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu