Hrčava chce zpomalit auta novými značkami

Rychle jedoucí auta přes vesnici i neukáznění turisté, kteří parkují doslova kde se jím zlíbí. Toto jsou důvody, proč chce obec Hrčava změnu dopravního značení.

Obec Hrčava přišla o svou jedinou prodejnu potravin. Foto: mr

Když po loňských komunálních volbách nastoupilo nové vedení Hrčavy do práce, jedním z prvních kroků bylo umístnění dvou zpomalovacích příčných prahů v okolí školy. Tehdy to však bylo bez potřebných povolení. Nyní řeší změnu dopravního značení s Odborem dopravy Městského úřadu Jablunkov, který už navrhl rozmístění značek, a to zejména v centru obce.

Na Hrčavě by tak mělo dojít k vytvoření zóny s třicetikilometrovou rychlostí, k úpravě předností na křižovatkách, k zákazu stání v oblasti obratiště autobusů a k umístění dvou příčných krátkých prahů, z nichž jeden bude kousek pod kostelem a druhý za hospůdkou Na vyhlídce směrem na Bukovec. Vedení obce Hrčava si od změn slibuje, že zpomalí auta v obci, a tím dojde k větší bezpečnosti i lepší plynulosti dopravy. Vychází také vstříc řidičům autobusů, kteří si často ztěžují, že se nemohou kvůli špatně parkujícím řidičům otočit na točně.

Lidé, kterých se může změna v dopravním značení nějak dotknout, se nyní mohou k návrhu vyhlášky do poloviny července vyjádřit. „Tento návrh jsem tvořil s projektantem na dopravní stavby. Nebudu jej tedy připomínkovat,“ uvedl starosta Hrčavy Marek Sikora.

Další zprávy z regionu