Hrčava má velkolepé plány, jak se zatraktivnit pro návštěvníky

Jen málokterá obec láká každoročně tolik turistů, jako Hrčava.  Je to dáno především jedinečným místem Trojmezí, na kterém se protínají hranice tří zemí – Polské, Slovenské a České republiky. Starosta Hrčavy Petr Staňo se už roky snaží obec nárůstu turistiky přizpůsobit.

Jedním z chystaných projektů byl i most na Trojmezí. Nové vedení se tak bude rozhodovat, zda v jeho přípravách chce pokračovat. Foto: studie

„Musíme si uvědomit, že lidé k nám budou jezdit možná čím dál více. Není možné to ignorovat, naopak musíme podmínky pro turisty zlepšovat,“ je přesvědčen starosta. V plánu má tak několik náročných akcí, které by rád financoval z Programu mezinárodní spolupráce Interreg. „Na posledním jednání zastupitelů jsme schválili podání projektové žádosti stavby tříramenného mostu, který by měl propojit tři země na Trojmezí. Pokud nám záměr schválí a dostaneme na něj peníze, vznikne u nás stavba, která nemá v Evropě obdoby,“ říká starosta.

Unikátní most má nyní dvě možné podoby. První dodali Poláci, kteří projekt pojali moderním způsobem. Druhou variantu se snaží prosadit Hrčava. Jedná se o stavbu s ohledem na místní historii a kolorit. „Moje představa je postavit most s šindelovou střechou, který by měl uprostřed prostranství se zvonicí a průhlednou podlahou by byl vidět potok. Nebudu ale protestovat, pokud by měl zvítězit konkurenční návrh. Rozhodne o tom ostatně nezávislá komise složená z odborníků,“ pokrčil rameny starosta. Pokud vše půjde dobře, most by se mohl začíst stavět už příští rok.

Obec by také ráda postavila dvoupodlažní záchytné parkoviště. Bylo by hned na kraji Hrčavy a jeho součástí by bylo zázemí pro návštěvníky, půjčovna kol, dobíjecí stanice pro elektrokola a myčka aut.

Více se o plánech Hrčavy dočtete v tištěném vydání Třineckého hutníku.

 

Další zprávy z regionu