Hrčava postaví cyklostezky za evropské peníze

V ráj cyklistů se už brzy promění Hrčava a okolí. Podařilo se jí získat dotaci na výstavbu cyklostezek. Obec na Trojmezí se tak ještě více propojí s polskou i slovenskou stranou.

Hrčava je oblíbeným cílem turistů i cyklistů. Těšit se nyní mohou na kvalitnější cesty. Foto: mr

Cyklocestou k historickému pohraničnímu pevnostnímu systému Šance – Valy, tak se jmenuje projekt, který finančně podpoří evropský program Interreg. Zastupitelé na svém posledním zasedání schválili dofinancování z vlastních zdrojů, a to ve výši 56 902 eur, což činí deset procent z nákladů na české straně. Celkově společně se slovenskou částí vyjde tato investiční akce na 848 tisíc eur.

„Jde vlastně o rekonstrukci stávajících cest, které jsou v dezolátním stavu. Celkově vybudujeme cca 3,8 kilometru tras. Povedou od slovenské hranice na Trojmezí dále do centra obce a směrem na Gruň,“ popsal starosta Hrčavy Marek Sikora s tím, že slovenská strana protáhne zase svou cyklostezku k českým hranicím.

Hrčava je jednou z mála obcí, které se podařilo letos v projektu uspět. Společně se slovenskou obcí Čierne vytvoří ideální podmínky pro cyklisty i pěší turisty. Ze zrekonstruovaných cest se ale budou radovat i místní lidé. Pokud vše půjde dobře, ještě tento rok by obec mohla vyhlásit výběrové řízení na zhotovitele a v ideálním případě by se mohlo začít i s pracemi.

Více si můžete přečíst v aktuálním Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu