Hrčava projektem pomůže nezaměstnaným

Těšínské Beskydy, tak zní název projektu, který se rozjíždí na Hrčavě. Hlavním cílem je pomoct dlouhodobě nezaměstnaným. Obec ale díky němu získá například i notebooky a další vybavení.

Hrčava je oblíbeným cílem turistů i cyklistů. Těšit se nyní mohou na kvalitnější cesty. Foto: mr

O projektu rozhodovali zastupitelé. „V jeho rámci bude mít cílová skupina možnost zúčastnit se bezplatně různých aktivit, jako jsou rekvalifikační kurzy či placené odborné praxe po ukončení rekvalifikace. Rozpočet obsahuje rovněž mzdové příspěvky pro organizace zaměstnávající účastníky projektu“ vysvětlil starosta Hrčavy Marek Sikora.

Mezi lidmi se ale ozvaly hlasy, zda obec tento projekt potřebuje. „Je tam nějaká finanční spoluúčast. A kolik tady máme nezaměstnaných? Jen čtyři lidi,“ zaznělo od občanů. Starosta ale vysvětlil, že přesto všechno má smysl projekt podpořit. „Je pro nás velice výhodný. Díky němu si pořídíme například projektory nebo deset notebooků, které budou moci využívat i děti v rámci výuky nebo místní senioři. Plusů je ale daleko více,“ zdůraznil Marek Sikora. Celkové náklady na projekt Rozvoj regionu – Těšínské Beskydy činí 4,9 milionu korun, Hrčava uhradí pět procent z částky, tedy přibližně 247 tisíc korun z vlastních zdrojů.

Projektové aktivity potrvají necelé dva roky a začnou od února. Jsou zaměřeny na vzdělávání, na rekvalifikace, obsluhu PC, finanční gramotnost i na motivační aktivity, a také na zprostředkování zaměstnání, na placené odborné praxe a zajištění dlouhodobého zaměstnání účastníků projektu. Veškeré projektové aktivity budou pro účastníky bezplatné.

Další zprávy z regionu