Hrčava se stává filmařským mainstreamem

Pohádku Petra Šišky a Dušana Rapoše Když draka bolí hlava už v minulých dnech dotočili. První snímky filmaři pořídili na počátku března v mrazivém počasí ve Vendryni, přelom května a června naopak nabídl Karlu Gottovi a dalším předním hvězdám spíše teploty vhodné ke koupání, oni se však postavili před kameru.

I Karlu Gottovi se prostředí na Hrčavě líbilo. Foto: Petarda production

Po více než dvouměsíční natáčecí pauze se protagonisté z nové česko-slovenské pohádky přesunuli na Hrčavu. „Lokace je vybraná opravdu výborně a s citem. Je to pro nás relax a inspirace, protože příroda dodává klid a pohodu,“ prozradil pocity z výběru beskydské lokality Karel Gott.

„Hrčava leží v nádherném prostředí. Štáb, který k nám dorazil, byl touto lokalitou úplně unesený. Film by se měl navíc překládat i do angličtiny, díky čemuž se region bude moct zviditelnit také v cizině,“ uvedl starosta Hrčavy Petr Staňo.

Pro obec je to už třetí filmová zkušenost. V minulých letech zde filmaři točili dokumentární snímek Trojmezí, který získal i ocenění za nejlepší dokument roku 2012, předloni zas v obci natáčeli film Muzzikanti.

Podle starosty bylo pro Hrčavany přitažlivé, že mohli ve své obci potkat hvězdy jako Miroslava Šimůnka, Kateřinu Brožovou, Jána Koleníka, Kamilu Magálovou nebo třeba Karla Gotta. „Je pravděpodobné, že se takové osobnosti v takovém množství na Hrčavě zase dlouho neukážou, proto to bylo tak zajímavé. No a přítomnost Karla Gotta byla úplná pecka,“ okomentoval Staňo, který si ve filmu sám zahrál.

„V minulosti jsem už sice hrál, ale jen v dokumentech. S tak velkými herci to bylo poprvé a propracovanost byla opravdu znát. Kladl se důraz na detail, což bylo časově namáhavé. Byl to pro mě obrovský zážitek a jsem rád, že se podařilo i tak velké sjednocení folkloristů nejen z česko-slovenského pomezí, ale i mých spolužáků z vysoké školy, s nimiž jsem tak po čase mohl vystoupit,“ dodal starosta.

V obci na Trojmezí nyní střádají plány na vytvoření stálé expozice, jež bude připomínat místním i turistům natáčení na Hrčavě. Podle starosty nechá filmový štáb v obci některé rekvizity, z čehož vznikne nová atrakce. Toho by pak chtěl využít i výrobce hrčavského piva, který plánuje do sortimentu zařadit i dračí speciál.

Premiérové čepování speciálního piva, otevření expozice a koncert producenta pohádky Petra Šišky by tak na Hrčavě měl proběhnout už během Cyrilometodějské pouti na počátku července. Samotná pohádka o dvouhlavém a zároveň dvoujazyčném drakovi Čmoudíkovi pak vstoupí do kin na konci října.

Další zprávy z regionu