Hrčavští hasiči bojují s obcí o historickou stříkačku

V malebné obci na trojmezí zuří spor o historickou stříkačku. Tamní dobrovolní hasiči tvrdí, že jim náleží, a dožadují se jejího navrácení. Vedení obce má ale na věc odlišný názor. Stříkačka nyní odpočívá na obecním úřadě.

Zhruba před pěti lety se stříkačka dočkala opravy i nové barvy. Foto: archiv SDH Hrčava

Sbor dobrovolných hasičů pořádal 21. září Den s SDH Hrčava. Na akci získal dotace od kraje a chtěl na ní představit i historickou stříkačku. K tomu ale nakonec nedošlo. „Před akcí jsem šel za starostou Hrčavy jej pozvat a zároveň požádat, aby nám zapůjčil naši stříkačku. Odešel jsem ale s nepořízenou. Starosta mi vytkl, že hasiči hází vedení Hrčavy klacky pod nohy, a taky, že bychom mohli stříkačku poškodit. Proto nám ji nepůjčí,“ posteskl si velitel dobrovolných hasičů na Hrčavě Martin Bojko.

Hasiči by rádi získali od obce vedle stříkačky i kroniku. „V ní je zaznamenáno, že hrčavští hasiči dostali darem stříkačku v roce 1924. V té době samostatná obec Hrčava ani neexistovala,“ pokračoval Bojko. Jak dále řekl, asi před pěti lety stříkačku opravili a natřeli. „Je zcela funkční, proto je nám moc líto, že jsme ji nemohli ukázat na naší akci veřejnosti,“ dodal. V tuto chvíli netuší, co se bude s historickým exponátem dít dále.

Dobrovolní hasiči z Hrčavy v době svého založení se svou novou stříkačkou. Foto: archiv

Hrčavští hasiči se obrátili s prosbou o pomoc i na starostu Okresního sdružení hasičů ve Frýdku-Místku Dalibora Velčovského. „Na Hrčavě jsem byl a se starostou jsem jednal asi dvě hodiny. Snažil jsem se spor urovnat, ale bezvýsledně,“ potvrdil Velčovský. Jsem přesvědčen, že by vedení obce mělo hasičům předat jak stříkačku, tak i kroniku. „Jsou to jejich artefakty. Navíc mohla být stříkačka k vidění na dvou výstavách a lidé si ji mohli prohlédnout. Obec ji ale odmítla zapůjčit, což je velká škoda,“ doplnil Velčovský.

Zastupitelé Hrčavy se na zasedáních netajili tím, že místní sbor dobrovolných hasičů neuznávají. Starosta Marek Sikora na dotazy Hutníku, čí podle něj vlastně stříkačka a kronika je a proč obojí hasičům nevrátí, odvětil stručně: „Odpověď na vaše otázky můžu shrnout do jediné věty. Nedůvěryhodnost vedení SDH Hrčava.“

Další zprávy z regionu