Hrčavu zachránilo rozložení splátek

S velkým napětím očekávalo vedení Hrčavy, jak dopadne zasedání krajských zastupitelů. Rozhodovali totiž o tom, zda obci umožní vracet dotaci po menších splátkách.

Ilustrační foto: mr

Hrčava musí kraji vrátit dotaci, kterou dostala v roce 2016 na projekt Zlepšení dopravní dostupnosti v oblasti přírodních a kulturních aktivit „Trojmezí“ – 2. etapa. Peníze měly pokrýt náklady na projektovou dokumentaci.

Protože se ale akce neuskutečnila, obec musí zhruba 2,3 milionu vrátit. Na podzim jí rada kraje částku rozpočetla na 18 měsíců. To by ale znamenalo, že by z obecních peněz muselo každý měsíc odejít necelých 128 tisíc korun, což by bylo pro tak malou vísku doslova likvidační.

Hrčava se proto obrátila na kraj, zda by se počet splátek mohl navýšit na 71. A právě o tomto rozhodovali krajští zastupitelé na svém posledním loňském zasedání těsně před Vánoci.

„Dle smlouvy o poskytnutí dotace má příjemce finance vrátit jednorázově. Prvním vstřícným krokem bylo nastavení splátkového kalendáře. Rada kraje má ze zákona možnost splátky nastavit maximálně na 18 měsíců. Krajští zastupitelé pak vyhověli žádosti vedení obce Hrčava a schválili prodloužení splatnosti a tím pádem snížení splátek,“ uvedla mluvčí Nikola Birklenová.

Starosta Hrčavy Marek Sikora netajil velkou úlevu. „Kdyby nám kraj nevyšel vstříc, měli bychom problémy. Takže jsem moc rád, že to dopadlo takto,“ zmínil.

Více si můžete přečíst v aktuálním Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu