„Hýčkám si parostrojní pivovar“

Unikátními modely funkčních historických parních strojů nadchl návštěvníky Muzea Těšínska sběratel Miloslav Vaváček. Do Českého Těšína přijel u příležitosti 240. výročí narození konstruktéra Josefa Božka.

Hudebník a sběratel Miloslav Vaváček. Foto: ba

Kdy jste se shromažďováním parních strojů začal?

I když mě jako kluka fascinovaly parní lokomotivy, sbíráním parních strojů se zabývám čtyři roky. Za tu dobu se mi podařilo nashromáždit 80 parních strojů včetně šesti parních lodí, se kterými závodím. Mám doma i parní lokomotivu s kolejemi a také Golema na páru. Vloni jsem získal zápis do České knihy rekordů a kuriozit za největší kolekci parních strojů, kterou prostřednictvím mého projektu Experiment aneb plnou parou vpřed předvádím pro lidi. Moje přednáška se jmenuje Příběhy velkých vynálezců. Prezentuji nejen parní stroje, ale také samotné vynálezce a dobrodružné příběhy, které se k nim vážou.

Vaše sbírka se neustále rozrůstá?

Modely přibývají, ale pomalu, protože všechny, které potřebuji, už mám. Abych si pořídil něco dalšího, musí to být něco zajímavého, netradičního a potřebného.

Kde modely parních strojů sháníte?

U nás k dostání moc nejsou, pocházejí z Francie, Německa, Ameriky a Anglie, která je kolébkou parní techniky.

Který považujete za skvost vaší sbírky?

Všechny se mi líbí, všechny mám rád. Nejraději ze všech mám model parostrojního pivovaru, ten si opravdu hýčkám. Je nejmenší v České republice, a proto je také zapsán do České knihy rekordů a kuriozit. Předvádím ho na různých pivních slavnostech spolu s bednárnou na parní stroj a parním autem, které vozí sudy s pivem. Lidé poznají historii výroby piva a také si prohlédnou krásné modely.

Kde všude své modely předvádíte?

Funkční modely parních strojů prezentuji na školách, moje přednášky se konají také v muzeích. Vždy se snažím o to, aby to v prvé řadě bavilo mě. A když mě to baví, moje nakažlivá radost se pak přenáší i na ostatní. Parní stroje jsou malinké a rozkošné, je to atraktivní podívaná. V Muzeu Těšínska, které mě pozvalo, jsem předvedl historické typy parních strojů od prvopočátků, čili od antiky až po parovůz. Lidé zhlédli také elektrárnu s turbínou. Je to můj koníček, který se mi stal prací.

Vystudoval jste strojařinu?

Ne, pedagogiku. Jsem státní památkář, zajímají mě hlavně technické památky a dějiny umění. Studuji Rudolfínskou akademii v Praze, která je zaměřena na starožitnosti. Specializuji se na historické hračky a mechanické parní strojky.

Prozradil jste, že sbíráte také středověké dudy.

Od roku 2002 hraji na středověké dudy. Vlastním jednu z největších sbírek historických dud na světě, která je rovněž zapsána do České knihy rekordů a kuriozit. Mám jich celkem 19. Pro svou výjimečnost nad sbírkou má záštitu Národní památkový ústav.

Další zprávy z regionu