Jaro vytáhlo zvířátka z pelíšků

Malá kontaktní zoo ve Vendryni začíná po zimě ožívat. Ze zimního spánku se například probrala samička sviště Beatka. Z vajíček se zase vylíhla housátka husy landeské. Návštěvníci toho ale mohou spatřit daleko více a hlavně zblízka!

„Oproti běžné zoo se u nás nikdo nemusí obávat zástupu hlasitých výletníků. Umožňujeme pouze soukromé návštěvy komentované průvodcem, které probíhají jen po předchozí domluvě,“ vysvětlil majitel minizoo Marek Czech. Právě komorní atmosféru ocení i citlivější jedinci se speciálními potřebami. „U nás si lidé vyzkouší také krmení připravenými pamlsky a většinu zvířat je možné si pod dohledem i pohladit,“ přiblížil majitel.

Svišť Beatka zahájila jaro. Sezóna začíná. Foto: zoo

V malé vendryňské zoo žije nyní přes 45 druhů zvířat exotických i domácích. „Mezi naším zvířecím osazenstvem jsou i adoptovaní jedinci. Jednou z nich je bílá velbloudice Pereuka, kterou rehabilitujeme z předchozí zanedbané péče. Žila u soukromých majitelů, kteří ji nevypouštěli ven z chlívku, a kvůli tomu má nemocné nohy. Už se ale lepší, a jak vidíte, má se k světu,“ pousmál se Czech.

Malinká zoo vznikla před dvěma roky. Na začátku byl výlet do Polska, kdy se majitelům zalíbila myšlenka pořídit si stádečko pštrosů. „Jejich chov se nám však nevydařil, měli jsme málo zkušeností. Ale rozjelo se to a postupně jsme si začali pořizovat různá zvířátka. Některá jsou ze soukromých chovů, jiná mají zase nějaký zdravotní handicap, takže jsme se jich ujali,“ pokračoval Marek Czech. Takto se například starají o téměř slepého ježka nebo mladou labuť s poškozeným křídlem, kterou si převezli ze Záchranné stanice v Bartošovicích.

Minizoo pořádá i akce pro děti, které si mohou vyzkoušet práci chovatele zvířat.

Další zprávy z regionu