Katalyzátory aut už zase lákají zloděje

Zaparkovaná auta v noci obchází zloději. Zaměřili se na katalyzátory, které jsou schopni z podvozku odmontovat během několika minut. Jejich prodejem jako náhradních dílů si vylepšují rodinný rozpočet také v našem regionu.

Zloději dokážou odřezat katalyzátor z výfuku za několik minut. Foto: PČR

Katalyzátor neboli zařízení, které snižuje emise výfukových plynů, se dostalo do popředí zájmů zlodějů. Jejich výkupní cena stoupá, a navíc se dá i velice snadno prodat. V současné době se tak například dají získat za katalyzátor z felicie tři až čtyři tisíce korun, z jiných aut cena dokonce šplhá k deseti až dvanácti tisícům korun.

O jeden takový málem přišel i pan Marek z Třince, a to dokonce hned dvakrát. „U svého auta jsem našel ležet dlažební kostku, která sloužila zcela jistě k podložení zvedáku. Zloděj ho určitě i zvedl a lehl si pod něj,“ začal líčit muž. Pokračoval, že dotyčný nejdřív odřezal gumové úchyty výfuku a ten pak svěsil dolů. Pak akubruskou uřezal výfukové potrubí pod svody motoru. „Asi ho ale někdo vyrušil, takže utekl. No a já jsem ráno po nastartování uslyšel kravál, a tak jsem zjistil, že výfuk leží odřezaný pod autem,“ podotkl majitel vozu.

Paradoxní je, že velmi podobný scénář se odehrál asi dva měsíce nato. „Prostě si mě zloději vyhlídli, protože mám v autě katalyzátor, za který by dostali více peněz. A když udělají tři auta za noc, mají vyděláno,“ dodal majitel vozidla.

Špatné zkušenosti mají i další obyvatelé Třince. Na sociálních sítích se svěřili, že jim zloději ukradli katalyzátory například na ulici Slezské i na dalších místech sídliště Terasa či na Sosně.

To, že v našem regionu řádí zloději katalyzátorů, potvrzují i pracovníci autoservisů. „Ano, zaznamenali jsme, že našim zákazníkům někdo ukradl tuto součástku i tady v Třinci,“ přitakal například vedoucí servisu společnosti Karireal František Hodinka. Podle něj se zloději zaměřují spíše na novější auta, ale nemusí to být pravidlem. „Ne z každého vozu jde katalyzátor snadno a rychle odmontovat. Každopádně z těch, u kterých to jde, to dokážou zloději udělat během páru minut,“ řekl.

Celý článek najdete v dnešním Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu