Knížecí dům je starší budovou než kostel

Stavební ruch na Knížecím domě v Jablunkově spěje do finále. V historické budově vznikne Muzeum trojmezí – nová pobočka Muzea Těšínska. Podle nejnovějších poznatků je Knížecí dům zřejmě nejstarší dochovanou zděnou stavbou ve městě.

Chodba v přízemí s pozdně renesanční klenbou a se vstupem do suterénu (vlevo). Foto: David Pindur

„Stavební práce mají být ukončeny ve druhé polovině ledna příštího roku. Navazovat budou práce v interiéru, což je příprava interdisciplinárně pojaté stálé expozice s názvem Krajina a lidé, a také vybavování neexpozičních prostor. Jedná se o zázemí pro veřejnost, personál, provozní místnosti a podobně,“ řekl David Pindur z Muzea Těšínska.

Otevření Muzea trojmezí je plánováno na červen 2022. Investorem projektu je zřizovatel Muzea Těšínska, tedy Moravskoslezský kraj, který v roce 2018 zakoupil objekt od města Jablunkov. A vedení Jablunkova si celou akci pochvaluje.

„Z pohledu města jsme velice spokojeni. Z venku to tak nevypadá, ale vnitřní prostory mají svůj genius loci. Vejdete do úplně jiného prostředí,“ svěřil se starosta Jablunkova Jiří Hamrozi, který dále řekl, že texty v muzeu budou ve třech jazycích – češtině, polštině a angličtině.

Ale zpět k samotné budově. Podle nejnovějších poznatků by šlo nejstarší dochované stavební jádro domu (pravá část přízemí, patra a sklep) datovat do 2. poloviny 16. století. „Dispozice objektu společně s pozdně renesanční konstrukcí a dekorací kleneb nevylučují výstavbu někdy v 60. až 90. letech 16. století, zatím nejsme schopni určit, zda výstavbu domu inicioval jeho tehdejší dlouhodobý vlastník, jablunkovský purkmistr a měšťan Ondřej Miloch, či až těšínská kněžna Sidonie Kateřina, která byla jeho majitelkou v letech 1592 až 1594,“ nastínil Pindur.

Více se dočtete v aktuálním vydání Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu