Kola z našeho regionu míří opět do Afriky

Pokud lidem leží v garáži nebo ve sklepě staré kolo, které už nevyužívá, mohou ho poslat dál. A to dokonce až do teplé Gambie, kde díky němu získá vzdělání další africké dítě.

Dárci kol z Českého Těšína pomohli rádi. Foto: Smolo

Sbírka Kola pro Afriku se v našem regionu koná už počtvrté. Lidé už mohli odevzdat bicykly v Českém Těšíně. Nakonec tam darovali krásných 78 kol.

„Kola se u nás v rodině již nepoužívala, koupili jsme si novější. Jsou plně pojízdná, jen dofoukat duše. Je to dobrý nápad využít staré nepoužité věci a umožnit dětem v Africe jezdit do škol. Zvláště, když vidíme, jaké to je pro naše děti mít zavřené školy a nebýt v kontaktu se spolužáky,“ shodli se dva dárci, cyklisté Miroslav Sluštík a David Adámek.

Od pondělí 10. května až do 21. května pořádá sbírku kol Charita Třinec. „Letos jsme se dohodli s městskou společností STaRS, která má v Třinci oplocený areál. Kola tam lze odevzdat každý pracovní den mezi 10 a 12 hodinou. Pokud někdo nebude moci kolo sám dodat, náš dobrovolník nebo zaměstnanec pro něj může případně i přijít,“ doplnila ředitelka Charity Třinec Monika Byrtusová.

Loni občané Třince a okolních obcí darovali v rámci květnové sbírky 200 kol, která naplnila dva kontejnery. Do sbírky se zapojil i Magistrát města Třince, který poskytl kola ze „ztrát a nálezu“, pro která se nikdo po několik let nepřihlásil. Odpadová firma Smolo zase poskytuje zdarma přepravní kontejnery a zajišťuje odvoz kol do Ostravy do centrálního skladu pořadatelské organizace.

Další zprávy z regionu