Kopuli s křížem zvedl jeřáb na věž kostela

Bez kříže a kopule na věži byl několik měsíců evangelický kostel v Třanovicích. Protože kříž byl v havarijním stavu, sundali ho. Dělníci poté seskládali na zemi novou kopuli, kterou včera jeřáb usadil na věž.

Jeřáb zvedá kopuli na věž kostela. Foto: tm

Na podzim loňského roku v Třanovicích zjistili, že kříž na věži kostela se nachýlil. „Farní sbor Slezské církve evangelické ještě na podzim zajistil nejnutnější zabezpečení a nechal sundat horní část střechy včetně kříže,“ nastínil starosta obce Jiří Tomiczek.
„Na trámu krovu držícím kříž se za 90 let již podepsal zub času. Když už jsme se rozhodli pro opravu, vyměníme všechny trámy věže,“ dodal zdejší farář Erich Bocek.

Dělníci kompletně poskládali novou kopuli na zemi vedle kostela. „Poslední březnový týden jsme do věže umístili měděné pouzdro, ve kterém jsme zanechali poselství příštím generacím. Kdo ví, za jak dlouhou dobu se tam někdo zase podívá,“ prozradil farář, podle kterého jsou práce na opravě vyčísleny na zhruba půl milionu korun. „Na zasedání zastupitelů jsme odsouhlasili dar ve výši 100 tisíc korun na tuto opravu,“ dodal starosta. Zbylou částku farníci pokryjí ze svých sbírek a jiných zdrojů.

Den „D“, kdy jeřáb vyzvedl novou kopuli na věž kostela, nastal v úterý 11. dubna. Konkrétně v 10.50 hodin.

„Jsem rád, že konečně je po dlouhých přípravách kopule opět na svém místě. Navíc nám přeje i počasí, což je u takové práce důležité,“ svěřil se Hutníku farář Bocek, který na místě vše sledoval. Jak dále dodal, ač se to ze země nezdá, nový kříž je dva metry vysoký a váží 180 kilogramů. „Dřevěná kontrukce nové střechy a kopule má váhu kolem dvou tun, k tomu je potřeba připočítat oplechování a další věci,“ doplnil na závěr farář.

Další zprávy z regionu