Kraj se rozhodl, že podpoří malé vesnické obchůdky

Pro chleba, mléko a další čerstvé potraviny si lidé chtějí dojít i ve své malé obci, kde bydlí. Provozovat tam obchod ale bývá nelehké. Kraj proto majitelům koloniálů podal pomocnou ruku a nabídl jim dotaci v rámci programu Obchůdek 2021+.

Život v menších obcích by byl bez obchodu a aspoň jedné hospůdky smutný. Ilustrační foto: kraj

Paní Anna žije ve Smilovicích. Je v důchodovém věku, auto nemá, a tak je ráda, když si může do obchodu zajít každý den pro základní potraviny. „Nevím, co bych dělala, kdyby to tady zavřeli. Musela bych jezdit autobusem asi do Stříteže nebo do Řeky. Bylo by to složitější,“ poznamenala.

Podobně vnímají své malé obchůdky obyvatelé odlehlých vesnic. Pokud by ukončily provoz, zkomplikovalo by jim to zásadně život. Stát na tuto situaci zareagoval. Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR vyhlásilo dotační program Obchůdek 2021+. O příspěvek na provoz byl mezi provozovateli velký zájem. Kraj proto ke třem milionům od státu přidal ze svého rozpočtu přes milion korun, aby mohl vyhovět všem žadatelům, kteří splnili podmínky programu.

Obchůdek ve Smilovicích
O dotaci zažádali v našem kraji úspěšně dva provozovatelé. „My nemáme úplně malinký obchod. Zaměstnáváme osm lidí, a to není v tak malé obci úplně snadné,“ podotkl majitel prodejny se smíšeným zbožím Godulanka ve Smilovicích Jindřich Mackowski.

Za dotaci je proto nesmírně rád. „Je to jako dárek od Ježíška,“ usmál se. Na jednu stranu mu peníze pomůžou vypořádat se se zvýšením cen za energie, ale může je použít i na mzdy. „Toto podnikání v malé vesnici není na zbohatnutí. Jde nám o to, zajistit nám, obyvatelům, čerstvé potraviny. Kdybych dotaci nedostal, nezkrachuju. Ale pomůže mi, to rozhodně ano,“ dodal.

Jde prý o poslání
Podle starosty Horní Lomné Kamila Kawuloka je v odlehlejších lokalitách vždy nesmírně důležité mít fungující obchůdek. „Proto mě těší, že stát společně s krajem přispěchal s finanční injekcí těmto osamoceným prodejnám, a to proto, že jejich náklady na zboží či dopravu budou vždy vyšší než u větších obchodních řetězců,“ řekl starosta, který si váží těchto bojovníků.

„Provozovatelem se nemůže stát jen tak kdokoli. V první řadě musí být ochotný obětovat většinu svého času tomuto poslání a když toto zvládne, tak pak ho tam musí chtít hlavně lidi. Úspěšný maloobchodník není ten, kdo chce ekonomicky vydělávat na místních občanech, úspěšný se stane pouze ten, který si po deseti a více letech řekne, že už toho má opravdu dost,“ zdůraznil Kawulok.

„Dostupnost služeb na venkově je naše dlouhodobé téma. Lidé ve vesnicích, které nemají hospůdku nebo obchod, se nemají kde potkávat,“ uvědomuje si náměstek hejtmana Jan Krkoška. Vysvětlil, že dotace byla určena pro prodejny v malých obcích do tisíce obyvatel nebo obce do tří tisíc obyvatel, jejichž místní části mají do tisíce obyvatel. Jeden obchod může získat až sto tisíc korun.

Další zprávy z regionu