Kriminalista Saran má fanynku v Chebu

Literární prvotina Petra Sagitaria z Jablunkova vyšla i knižně. Detektivní trilogii Trujkunt si zájemci ještě vloni mohli přečíst jen v elektronické podobě, nyní se mohou začíst i do knihy.

Petr Sagitarius se svou knihou . Foto: tm

Petr Sagitarius šel za svým cílem doslova jako buldok. „Když už jsem měl knihu v elektronické podobě, vyjel jsem si seznam českých prestižních nakladatelství, do kterých jsem ji opět poslal,“ nastínil.

Vloni na začátku června měl štěstí. Text poslal do nakladatelství Argo, ale tentokrát ve wordu, což se ukázalo jako dobré řešení. Ředitelka si jej vytiskla, přečetla a do tří dnů se ozvala, že bere. Byl to pro mě šok,“ zdůraznil jablunkovský spisovatel, který 9. června poslal text vydavateli, 29. června už spolu podepsali smlouvu a 15. října v rámci Velkého knižního čtvrtku kniha vyšla po celé republice v nákladu dvou tisíc kusů.

„Jedná se o fiktivní příběhy, jež jsou zasazeny do reálného prostředí a které spojují dějové linky jednotlivých postav. Narodil jsem se a vyrůstal v Třinci, žiju v Jablunkově, tato místa jsou mi nejbližší. Nechci a neumím psát o lokalitách, jejichž atmosféru neznám. Zdůrazňuji, že mnou popsané vraždy se nestaly, jde o fikci,“ nastínil Sagitarius.

Jeho kriminalista je malý, ale sporý, výbušný blonďák bydlící v Třinci. „Fyzickou podobou i náturou mu byl předobrazem předčasně zesnulý kamarád z Jablunkova. Kriminalista se jmenuje Roman Saran. Chtěl jsem, ať příjmení zní ostře, je české, ale zároveň se vyskytuje i v našem regionu,“ vysvětlil.

Z prvních ohlasů vyplývá, že Trujkunt čtou více ženy než muži. „Ozvala se mi fanynka z Chebu, další z Brandýsa nad Labem, že se jim kniha líbila. Žena z Brandýsa dokonce říkala, že se musí přijet podívat do míst, kde se děj odehrává, kde Saran pobývá. Velmi mě to těšilo,“ svěřil se Sagitarius.

Příznivci kriminalisty Sarana se mohou těšit na pokračování, protože 4. a 5. díl je již v sazbě. Na jaře by kniha měla vyjít.

Další zprávy z regionu