Křížovou cestu v Lomné opravují

Jedním z turistických lákadel Horní Lomné je bezesporu křížová cesta v centru obce. Ač byla vybudována na sklonku 90. let minulého století, podepsal se na ní nejen zub času, ale i vandalové. Nyní probíhá její obnova.

Vysokotlaké čištění jednoho ze zastavení na křížové cestě. Foto: tm

S pracemi na křížové cestě oficiálně začali na podzim loňského roku, ovšem kvůli zimním podmínkám v Horní Lomné začala oprava pořádně až na jaře. „Práce jsou dělány průběžně. Starají se o ně nejen dobrovolníci ve svém volném čase, ale i naše obec s panem farářem. Zde mám na mysli zakoupení potřebných věcí, ale i aktivní pomoc na místě,“ řekl starosta Horní Lomné Kamil Kawulok. Například v polovině června dobrovolníci společně s hasiči, pomocí vysokotlakého čističe sundávali usazenou špínu a prach z jednotlivých zastavení.

Finančně se na opravě křížové cesty podílí nejen obec či fara, ale přispěly i některé obce Sdružení obcí Jablunkovska a další. Letošní plánované práce by měly skončit během letních prázdnin.

Podle prvního muže Horní Lomné budou udělány opravy v rámci daných finančních možností. Jeho slova potvrdil i zdejší farář Edward Cokot. „Děkujeme všem, kteří na obnovu chátrající křížové cesty přispěli – ať jde o jednotlivce, obce či firmy,“ poděkoval místní farář, který zároveň dodal, že finanční sbírka na obnovu křížové cesty stále probíhá. Je to dáno i tím, že díky vládnímu rozvolnění přijíždí do obce množství turistů.

„Jsou mezi nimi také ti, kteří chtěli finančně přispět, ale zatím neměli možnost. Proto je v kostele pokladnička, kam lidé mohou peníze vložit. Samozřejmě přispět může kdokoliv, každá koruna poputuje na obnovu památky,“ upřesnil duchovní Edward Cokot.

Další zprávy z regionu