Kyberkriminalita bují na Třinecku

Na důvěřivost a neznalost doplácí na Třinecku čím dál více lidí. Policie od začátku tohoto roku pouze ve městě Třinec vyšetřuje 11 trestných činů a 15 případů přestupků souvisejících s kyberpodvody. Za celé Třinecko s jednotlivými obcemi eviduje 17 trestných činů a 20 přestupků.

Lidé chtějí například prodat oblečení po dítěti a nakonec přijdou o celoživotní úspory. Ilustrační foto

Muž z Třince chtěl na jednom prodejním internetovém portále prodat starší sportovní výbavu za více než 10 tisíc korun. Ozval se mu zájemce. Nic nenasvědčovalo tomu, že by mělo jít o podvodníka.

„Jenže dotyčný pachatel mu přes aplikaci WhatsApp zaslal falešný odkaz společnosti DPD. Pak telefonicky přes automat zavolal a dal mu instrukce. Prodávající se měl podle nich přihlásit do svého internetového bankovnictví. Zároveň mu zaslal kódy, které měl vložit do informačního chatu společnosti DPD. Bohužel další den ráno prodejce zjistil, že tímto přišel o své úspory. Bylo to sto tisíc korun,“ popsala praktiky zloděje policejní mluvčí Lucia Galiová.

Policie nyní upozorňuje všechny obyvatele našeho regionu, že kybernetická kriminalita již dávno necílí jen na seniory a osamělé lidi. Pachatelé se zaměřují na širokou veřejnost bez ohledu na věk či vzdělání. Pachatelé se při těchto útocích snaží překonávat zejména lidský faktor a pod nejrůznějšími legendami využívají nátlaku, strachu a časové tísně pro záchranu peněz nebo pro realizaci finanční transakce.

Policisty tak v současné době zaměstnává zvýšený počet poškozených, kteří se kvůli své důvěřivosti a neopatrnosti stali obětí podvodu.

„Abychom předešli těmto nepříjemnostem, nepodceňujeme prevenci. Dohledat pachatele je mnohdy komplikované. Při zjištění hackerských útoků by měli lidé zvážit instalaci antivirových programů a aplikací. Podvodnou stránku mohou najít rovněž na serveru Hoax.cz. V případě, že dojde k napadení bankovního účtu, měli by se ihned obrátit na policii,“ radila mluvčí.

Poznej svého nepřítele
Policie radí, jak nepřijít o peníze. Lidé by se měli seznamovat s aktuálními hrozbami a trendy v on-line podvodech. „Nikdy by se neměli nechat od pachatele do ničeho tlačit, a vše si pečlivě promyslet. Důležité je předvídat. Jakmile je zpráva, e-mail, SMSka nebo telefonát neočekávaný, je podezřelý,“ zdůraznila Lucia Galiová.

Zásadní je pečlivě zvážit, kam člověk vypisuje citlivé údaje nebo přeposílá peníze. „Pamatujte si, že pachatel dokáže napodobit jakékoliv telefonní číslo či e-mailovou adresu. Nikdy neumožňujte vzdálený přístup do svého zařízení nikomu, komu zcela nedůvěřujete. Nedávejte kupujícímu na inzertních portálech citlivé údaje z vaší platební karty, nepotřebuje je,“ obrátila se přímo na čtenáře policejní mluvčí.

Další zprávy z regionu