Kyberkriminalita: Policisté apeluji na obezřetnost

Jako období bez mimořádných událostí hodnotí krajští policisté rok 2023. Zároveň apelují na opatrnost kvůli kyberkriminalitě.

Tomáš Kužel a Radim Wita během tiskové konference. Foto: tm

Zaznělo v rámci bilanční tiskové konference, která se konala ve středu 24. ledna za účasti ředitele Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje Tomáše Kužela, jeho náměstka Radima Wity a vedoucího odboru dopravní policie Petra Štencela.

V Moravskoslezském kraji policisté prověřovali a vyšetřovali celkem 21 564 trestných činů, což je o 320 méně. Jedná se o pokles o 1,46 procenta v porovnání s rokem 2022. S dodatečně objasněnými skutky z let předchozích činí celková objasněnost 63,30 procenta.

Krajské ředitelství policie  je v celorepublikovém srovnání druhé nejzatíženější z pohledu nápadu trestné činnosti. Před šest krajských ředitelství se zařadilo počtem trestných činů Městské ředitelství policie Ostrava, a to s celkem 8 819 skutky. Druhým nejzatíženějším okresem v našem kraji je Karviná, která zaevidovala 4 237 skutků, a třetím je Frýdek-Místek, kde policisté evidují 2 755 trestných činů.

V roce 2023 policisté zjistili a stíhali celkem 13 651 osob, z toho se na trestné činnosti podílelo 60 procent recidivistů.

Tomáš Kužel upozornil i na kyberkriminalitu, jejímiž obětmi jsou i lidé z našeho regionu. „Podvodníci jsou stále dokonalejší, proto by lidé v žádném případě nikomu neměli poskytovat údaje ke své bankovní kartě,“ zdůraznil Kužel s tím, že mají speciální útvar, který se zaměřuje pouze na tuto trestnou činnost.

Tématem byli i migranti, na které se policisté zaměřili po celé délce státní hranice se Slovenskem. Na státní hranici funguje od 4. října speciální opatření. „Podařilo se nám zadržet 18 převaděčů a zajistit 268 cizinců. V zimním období je počet pokusu o překročení hranice nižší,“ nastínil Kužel.

Hodnocení policistů se budeme více věnovat v příštím vydání Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu