Kyberkriminalita: Policisté apelují na obezřetnost

Bez mimořádných událostí se podle krajských policistů obešel rok 2023. Nabádají však ke zvýšení opatrnosti kvůli kyberkriminalitě, která narůstá. Zaznělo to v rámci bilanční tiskové konference, která se konala ve středu 24. ledna v Ostravě.

Migranti zachyceni v loňském roce v našem regionu. Ilustrační foto: archiv

V Moravskoslezském kraji policisté prověřovali a vyšetřovali celkem 21 564 trestných činů, což je o 320 méně než vloni. S dodatečně objasněnými skutky z let předchozích činí celková objasněnost 63,3 procenta.

Kyberkriminalita
Ředitel Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje Tomáš Kužel upozornil i na kyberkriminalitu, jejímiž oběťmi jsou i lidé z Třinecka.

„Podvodníci jsou stále dokonalejší, proto by lidé v žádném případě nikomu neměli poskytovat údaje ke své bankovní kartě,“ zdůraznil Kužel, který vše doložil na případu: „Člověk prodává zboží přes internet. Ozve se údajný kupec, který ale požaduje veškeré údaje z internetového účtu prodávajícího včetně čísla karty, aby mu mohl poslat peníze. Jakmile údaje získá, vyčistí účet. I takto probíhají podvody na internetu.“

Podle něj jsou podvodníky nejen čeští občané, ale i cizinci, kteří však mluví dokonale česky, takže cizí přízvuk nelze poznat. Někteří se představí i jako policisté a nutí dotyčného, aby poskytl veškeré údaje. Důvod – jeho účet je v nebezpečí. „Bohužel někdy člověku zůstává rozum stát, na základě jakého příběhu lidé pošlou peníze někomu úplně cizímu,“ doplnil ředitel.

V našem kraji pracuje v rámci policie třetím rokem speciální útvar, který se věnuje pouze kyberkriminalitě. Tito odborníci kolikrát naleznou cestu vedoucí daleko mimo území České republiky, například do Asie, kde jsou tito podvodníci těžko dohledatelní.

Migranti
Tématem byli i migranti, na které se policisté zaměřili po celé délce státní hranice se Slovenskem, a to včetně našeho regionu. Na státní hranici funguje od 4. října speciální opatření.

„Podařilo se nám zadržet 18 převaděčů a zajistit 268 cizinců. V zimním období je počet pokusů o překročení hranice nižší,“ nastínil Kužel. Policisté střídají místa, na kterých hlídkují, a to včetně zelených hraničních přechodů, kde se však dá projet autem. Ve vytipovaných vlakových spojích fungují společné česko-slovenské hlídky. „Největší pohyb migrantů na hranici se Slovenskem registrují kolegové na jižní Moravě. Současné opatření by mělo skončit 2. února,“ pokračoval ředitel.

Dopravní nehody
V loňském roce se v kraji stalo 10 406 dopravních nehod, což je o 178 více než v roce 2022. Při nehodách zemřelo 37 lidí. Je to o čtyři méně než v předchozím roce. Těžce zraněno bylo o osm osob méně, a to 137. Nárůst o 101 osob byl u lehce zraněných, celkem jich bylo 2 223.

„Hlavní příčinou dopravních nehod stále zůstává nesprávný způsob jízdy, následuje nepřiměřená rychlost a nedání přednosti v jízdě,“ upřesnil vedoucí krajského odboru dopravní policie Petr Štencel.

Další zprávy z regionu