Létající drahokamy mohou lidé obdivovat v českotěšínské knihovně ve Svibici

Nevšední podívaná se naskytne návštěvníkům unikátní výstavy v knihovně ve Svibici. Do konce června se zde mohou kochat pohledem na motýly z různých částí světa.

Eva Nagajdová poukazuje na zajímavé exempláře. Foto: ba

Minigalerie na plotě v multimediální knihovně na Slovenské ulici v Českém Těšíně představuje unikátní sbírku motýlích exemplářů, fotografií a grafiky. Výstava nese název Létající drahokamy.

Tvoří ji soukromá sbírka motýlů, jejímž vlastníkem je Daniel Nagajda – českotěšínský vášnivý entomolog. Jeho dcera Sára, studující grafický design na střední škole, je autorkou grafiky. Expozici doplňují fotografie z rodinného archívu a také motýlí pexeso, které si mohou příchozí zahrát.

Výstava se těší velkému zájmu a všechny příchozí rozhodně osloví. „Kromě motýlů vyskytujících se u nás mohou spatřit exempláře téměř ze všech světadílů. Převážně se jedná o tropické motýly. K vidění jich je téměř tři sta, jedná se o menší část manželovy sbírky,“ přiblížila kurátorka výstavy Eva Nagajdová.

Dodala, že stojí za to si prohlédnout skvostné motýly z rodu Morpho, které se vyskytují převážně v Jižní a Střední Americe. Pozornost návštěvníků poutá rovněž noční motýl Attacus atlas, jehož rozpětí křídel dosahuje mezi 25 a 30 centimetry. „Tento nádherný velký motýl z čeledi Martináčovitých, vyskytující se v jihovýchodní Asii, je zvláštní tím, že žije sotva několik dnů,“ poukázala na exemplář Eva Nagajdová.

Výstava motýlů ve svibické knihovně potrvá přinejmenším do konce června.

Další zprávy z regionu