Lidé vyhráli, elektrárna v Hnojníku nebude

Výstavba ekologické elektrárny v Hnojníku končí. Investor reaguje na nátlak lidí a rozhodl se pro úplně jiný podnikatelský záměr. V Hnojníku hodlá pěstovat zeleninu aquaponickou metodou.

Hala v Hnojníku, kde měla být elektrárna, vypadá opuštěně. Foto: mr

Záměr vybudovat v Hnojníku výrobnu elektřiny vyvolal v druhé půli minulého roku mezi tamním obyvateli bouři. Lidé se semkli a začali hromadně protestovat. O elektrárně se vedly vzrušené debaty i na zasedání zastupitelů. Obyvatelé se báli především zhoršení životního prostředí, zvýšeného hluku a emisí. Investor Michal Kupsa ale nyní přišel s překvapivou změnou. Namísto elektrické energie začne v Hnojníku vznikat pěstírna zeleniny. „Nechci říct úplně, že se tak stalo s ohledem na místní lidi. Ale když jsme viděli, jak proti nám brojí, viděli jsme, že tudy cesta nevede. Obzvláště s ohledem na to, že jsme chtěli výrobu energie postupně rozšiřovat,“ začal líčil Kupsa.

Do hnojnického areálu ale investor vložil nemalé prostředky v řádu desítek milionů korun. „Proto jsem začal zvažovat změnu. A nakonec jsem se rozhodl pro aquaponii, tedy pro pěstování zeleniny za pomocí rybiček. Jde o plně ekologický projekt, který šetří životní prostředí a nemá žádný negativní vliv na okolní stavby. Tedy žádné emise, žádný hluk,“ vysvětloval dále investor.

Starostu Miroslava Molina změna překvapila. „Od elektřiny k zelenině je velký skok. Uvidíme, jak na nové plány pana Kupsy budou reagovat lidé. Trochu se domnívám, že někteří budou i nadále proti čemukoliv, co se v tomto areálu děje,“ pokrčil rameny starosta s tím, že na stavební úřad v Hnojníku zatím žádná nová žádost ze strany investora nedorazila.

Obyvatele Hnojníku zpráva o přehodnocení plánu investora překvapila. „Bohužel ale se nějak nemůžu radovat. Po zkušenostech s touto firmou, kdy mimo jiné stavěla načerno, bych potřebovala vědět daleko více,“ zamyslela se například Erika Sznapková, která bydlí nedaleko budoucí aquaponické farmy. Jak dále řekla, obává se, že jde jen o nějaký zastírací manévr.

Více se dočtete ve středu v Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu