Magistrát zkouší nový služební elektromobil

Nový elektromobil značky Volkswagen eGolf se vyjímá ve vozovém parku třineckého magistrátu. Nové auto „na baterky“ slouží zaměstnancům radnice ke služebním účelům.

Elektromobilita je v Třinci jedním z hlavních témat. Foto: MMT

Díky projektu Elektromobilita, do něhož je Třinec zapojen od roku 2014, zapůjčila městu auto na nadcházející čtyři roky společnost ČEZ. Jedná se o třetí typ auta na elektrický pohon, které pracovníci magistrátu vyzkouší.

„Elektromobil poskytnutý společností ČEZ využíváme ke služebním jízdám už několik let k naší plné spokojenosti. Dlouhodobě podporujeme čistou mobilitu a každý krok směrem k ekologii je důležitý. Třinci se hodně ulevilo po spuštění obchvatu, v městské hromadné dopravě jezdí deset elektrobusů a krok po kroku pokračujeme dál,“ podotkla primátorka Věra Palkovská.

Elektromobily se vyznačují nižšími provozními náklady, jsou šetrné k životnímu prostředí, neprodukují  emise a nehlučí. VW eGolf má na jedno dobití dojezd zhruba 280 km a bude stejně jako doposud určen především pro jízdy po městě, do příměstských částí a spádových obcí. Elektromobil nejčastěji využívají k místním šetřením především odbor dopravy a odbor životního prostředí a zemědělství.

Kde „e-auta“ nabíjet?

V Třinci mohou řidiči elektromobilů využívat celkem čtyři veřejné dobíjecí stanice, mezi nimi i jeden stojan pro rychlé nabití. Rychlodobíjecí stanice je od letošního září k dispozici na točně autobusů MHD na Kamionce, dvě klasické dobíjecí stanice fungují na Sosně u Nemocnice Třinec a jedna u magistrátu na Jablunkovské ulici.

Další zprávy z regionu