Malby Antoniho Szpyrce potěší hlavně dětské návštěvníky střediska Amos

Antoni Szpyrc dětem. Malované obrázky. Tak se jmenuje nová výstava ve Středisku volného času Amos v Českém Těšíně, která potrvá až do poloviny ledna.

Díla Antoniho Szpyrce budou ve Středisku volného času Amos k vidění do 14. ledna. Foto: Amos

V galerii Centra folkloru Těšínského Slezska ve Středisku volného času Amos jsou k vidění obrázky malované na skle. Jejich autorem je Antoni Szpyrc, který patřil mezi nejvýznamnější lidové tvůrce Těšínského Slezska. Zajímal se zejména o historii Jablunkova, kterému věnoval většinu svých prací. O svém rodném městě vydal tři monografie – „Jablunkov“, „Jablunkov 1939–1989“ a „Jabłonków 1435–1939“.

Do povědomí veřejnosti Antoni Szpyrc vešel jako amatérský historik, folklorista a malíř. Zabýval se malířstvím na skle více jak třicet let. Inspirací se pro něho se staly lidové obrázky z 18. a 19. století, které zdobily vesnické světnice. Témata čerpal z obyčejů a tradic regionu, ale také lidových krojů nebo řemesel. Prvním obrázkem Antoniho Szpyrce malovaným na skle byl pár v jablunkovském kroji.

Malované obrázky na skle byly  v dřívějších dobách tradiční ozdobou domů, ale měly rovněž i další význam. Lidé věřili, že takovéto obrázky jim pomohou chránit domovy a přinesou jim štěstí. V druhé polovině 20. století se začaly obrázky vytrácet. Lidé si obrázky věšeli ve svých domech a světnicích. Každý měl své poslání, například svatý Florian, patron hasičů, na takovémto obrázku chránil dům před požárem.

Další zprávy z regionu