Malé kapacity na PCR testy prodlužují dobu karantény

Koronavirus nabírá na síle. Kdy zůstat doma v karanténě, a kdy se vrátit do práce či do školy. To záleží hlavně na výsledku PCR testu. Ovšem nedostatečné kapacity na testování PCR metodou prodlužují dobu, než se lidé výsledek dozví.

Vyjde-li antigenní test pozitivně, musí člověk kontaktovat hygienu nebo praktického lékaře. Foto: mr

Pokud je člověk pozitivně testován na koronavirus antigenním testem, musí podstoupit kontrolní PCR test a záleží na jeho výsledku. Do doby potvrzení PCR metodou musí zůstat v izolaci.

„V případě pozitivního výsledku PCR testu obdrží nakažený dvě SMS zprávy. V první jej informuje laboratoř o výsledku testu, poté mu přijdou informace k sebetrasování. Následně jej bude telefonicky kontaktovat trasovací centrum,“ vysvětlil vedoucí kanceláře ředitele Krajské hygienické stanice Ostrava Jan Beneš.

Lidé by si proto měli pro tento hovor připravit seznam svých rizikových kontaktů, tedy lidí, se kterými se setkali na vzdálenost menší než 1,5 metru a jedna nebo obě strany byly bez náležité ochrany dýchacích cest (za náležitou ochranu se považuje pouze nanorouška nebo respirátor, nepovažuje se za ni látková rouška, šála a šátek).

„Čas sledování kontaktů se odvíjí dle toho, zda máte příznaky covid-19, nebo ne. Pokud máte příznaky, pak sledujte kontakty od dvou dnů před projevením příznaků. Pokud příznaky nemáte, tak sledujte kontakty od dvou dní před testem,“ pokračoval Jan Beneš a upozornil, že od chvíle, kdy člověku přijde pozitivní výsledek testu, musí být v domácí izolaci.

Dále je zapotřebí o výsledku testu informovat svého praktického lékaře. Ten s pacientem probere léčbu dle jeho aktuálního zdravotního stavu. „My jsme sice jakožto krajská hygienická stanice posílili počty našich pracovníků, v trasování nám pomáhají třeba i medici, přesto naši lidé v současných dnech nestíhají a může se stát, že budou volat až s odstupem několika dnů. Proto je důležité, aby všichni nakažení lidé informovali všechny rizikové kontakty,“ obrátil se na veřejnost Jan Beneš a dodal, že rizikové kontakty by měly podstoupit karanténu.

Další zprávy z regionu