Městu Třinec je devadesát let

Devadesáté narozeniny jsou významným jubileem nejen u člověka. Tento rok se kulatin dožívá také město Třinec. Oslavy bohužel prozatím zbrzdí koronavirus.

Takto vypadalo náměstí Míru na přelomu 20. a 30. let minulého století. Foto: archiv města

Psal se 1. leden 1931, kdy se dekretem vlády Československé republiky změnila obec Třinec na město. Bujaré oslavy hutnické metropole ale brzdí epidemie.

„Měli jsme pro naše obyvatele připravená překvapení u příležitosti oslav 90 let od povýšení na město, ale koronavirus všechno změnil,“ povzdechla si primátorka Třince Věra Palkovská. Jedním dechem zdůraznila, že se nikdo nevzdává a oslavy přece jen budou, byť mnohem skromnější a v souladu s opatřeními.

„V první polovině roku si kulatiny připomeneme především prostřednictvím městského facebooku, webu, zpravodaje města a kabelové televize. Věříme, že v druhé polovině roku už budeme slavit společně, jak se říká, tváří v tvář,“ těší se.

Oslavy města připomene radnice nejrůznějšími aktivitami. „Například v Třineckém zpravodaji dáme prostor záznamům z kronik, starým fotografiím i vzpomínkám pamětníků,“ podotkla mluvčí města Šárka Szlaurová.

Lidé také mohou vyrazit na toulky minulostí Třince. Na Facebooku na oficiálním profilu odstartoval minulý týden vzpomínkový kvíz. Následovat budou další soutěže a aktivity, které přiblíží zajímavosti z historie oslavence. Jejich smyslem bude jednak pobavit, ale zároveň se ohlédnout a připomenout události dávno minulé.

Celý text najdou čtenáři v aktuálním Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu