Mikroregion chce restartovat běžný život

Dopady pandemie koronaviru, restart do běžného života, sportovní akce pro mládež, investice. I těmito tématy se zabývalo vedení obcí Mikroregionu Bystřice – Nýdek – Vendryně při jarním setkání v Bystřici.

Setkání zástupců mikroregionu v Bystřici. Foto: tm

Na přetřes přišel i návrat dětí do škol a povinné testování. „Přiznám se, že jsem čekal, že kvůli testování budeme mít s rodiči problémy, ale opak je pravdou. Jednalo se jen o jednotlivé případy,“ řekl starosta Vendryně Raimund Sikora. V podobném duchu mluvil i jeho nýdecký kolega Jan Konečný. „Já jsem naopak čelil mnoha dotazům nespokojených rodičů, ale to k mé funkci patří,“ oponoval starosta Bystřice Roman Wróbel.

První muž Bystřice zároveň vyjádřil obavy, v jaké fyzické kondici bude mládež po dlouhé době nicnedělání. „Slyšel jsem, jak jeden trenér dal zkusmo dětem trénink. Po deseti minutách to zabalil, bál se o zdraví dětí. Chudáci učitelé tělocviku,“ nastínil Wróbel. „Je to špatné, sportovní kroužky nefungovaly, vlastně kompletní spolkový život ustal,“ doplnil jej Sikora. Podle všech tří starostů bude restart spolkového života v obcích zřejmě trošku bolestný.

Co se týče budoucnosti, starostové mikroregionu chtějí po návratu do běžného života podporovat sport i normální sousedský život. „Jako nástřel navrhuji uspořádat třikrát ročně fotbalový turnaj našich škol, přičemž v jeho pořadatelství se budeme střídat. Pokud se uchytí, můžeme přidat další sporty. Druhá věc – vztah k přírodě. Vtáhnout veřejnost do dění a také publicitně vyzvednout například strom našeho mikroregionu nebo zahradu. Tohle dávám k přemýšlení do příštího setkání,“ hodil slovo do pranice bystřický starosta.

Součástí setkání bývají i menší prezentace investičních záměrů, poukázání na těžkosti při jejich realizaci a podobně.

Na závěr se trojice starostů dohodla, že bude pokračovat v nastavených intervalech setkání – čtyřikrát, pětkrát ročně. „Je to o volném popovídání si a předání inspirací navzájem,“ uzavřel Wróbel.

Další zprávy z regionu