Moravskoslezský kraj spouští očkování veřejnosti

Krajský úřad podává pomocnou ruku občanům starším 80 let. Zřídil pro ně bezplatnou linku, na které budou k dispozici úředníci. Ti je buď zaregistrují do systému nebo je  objednají na očkování proti covid-19.

Linka 800 720 210 bude aktivní od pátku 15. ledna denně od 8 do 18 hodin, včetně sobot a nedělí. Očkovat by se mělo už od 16. ledna. Týká se to nejstarší části populace, lidí, kteří žijí ve své domácnosti nebo se svými blízkými. „Prosím rodinné příslušníky seniorů, aby jim s rezervací pomohli. Je nutné předpokládat, že nejstarší občané nejsou v práci s počítačem zběhlí, pomoc okolí je tedy s největší pravděpodobností nevyhnutelná,“ vyzval veřejnost hejtman kraje Ivo Vondrák.

Proto kraj zřídil telefonní help linku, na které budou seniorům k dispozici krajští úředníci. „Budou lidem s objednáním pomáhat na dálku, kdy je objednávkovým systémem provedou, nebo jim rezervaci přímo vytvoří po telefonu,“ prozradil hejtman a doplnil, že kromě krajské bezplatné linky 800 720 210, bude k dispozici i linka 1221, kterou provozuje Ministerstvo zdravotnictví ČR.

„Doufám, že se podaří naočkovat co nejvíce seniorů, je to nejohroženější skupina obyvatel a ochranu velmi potřebuje. Moravskoslezský kraj osloví i všechny praktické lékaře na území regionu, aby byli ochotní svým nejstarším pacientům poradit, pomoci jim s rezervací, nebo jim předat kontakt na naši krajskou help linku,“ nastínil Vondrák.

Kraj bude o lince seniory informovat také prostřednictvím Senior Pointů, které mají své databáze kontaktů a mohou seniory o očkování i help lince aktivně informovat. V této vlně se mohou nechat očkovat praktičtí i ambulantní lékaři a sestry.

„Očkování je pro nás nadějí, že se konečně naše životy vrátí do normálu. Všichni už jsme aktuální situací vyčerpaní, všichni si přejeme, aby už pandemie odezněla a my se mohli vrátit ke svým koníčkům, do společenského života, ale také do práce nebo ke studiu,“ podotkl Ivo Vondrák s tím, že další občané se budou moci objednávat k očkování od 1. února.

Věří, že se lidé rozhodnou nechat se naočkovat, abychom co nejdříve nad koronavirem zvítězili. „Proto všechny prosím, aby očkování podstoupili,“ vyzval hejtman a připomněl, že vakcinace v regionu už začala spolu s novým rokem.

Od dubna se očkování rozjede

V Moravskoslezském kraji by se měly od dubna denně naočkovat čtyři tisíce lidí. S ohledem na dodávky vakcín do regionu to bude do té doby zhruba polovina. Kraj by měl podle Ministerstva zdravotnictví ČR v lednu dostat 34 tisíc dávek, v únoru 37 tisíc, v březnu by do kraje mělo podle plánu dorazit 55 tisíc vakcín a od dubna pak měsíčně kolem 120 tisíc očkovacích dávek.

„Původně jsme plánovali otevřít velkokapacitní očkovací centrum na ostravské Černé louce souběžně se začátkem očkování veřejnosti. Dodávky vakcín jsou ale zatím nižší a k jejich aplikaci nám kapacitně vystačí nemocnice na území regionu a kliniky, které se do očkování veřejnosti zapojí. Jednou z nich bude například Moje ambulance, která bude v kraji očkovat na celkem šesti místech. Očkovací centrum na Černé louce zprovozníme, jakmile se dodávka vakcín do našeho regionu začne navyšovat, předpokládáme, že to bude v druhé polovině února,“ sdělil hejtman kraje Ivo Vondrák.

Pro získání imunity je nutné ještě druhé očkování, které byli měli lidé absolvovat po třech týdnech od první dávky. Na druhou vakcínu už se lidé nebudou muset objednávat. Druhý termín očkování vygeneruje přímo ISIN, tedy Informační systém infekčních nemocí. Takže když přijde občan k prvnímu očkování, ihned se dozví, kdy má přijít podruhé.

„Jsem přesvědčený, že tento způsob celý proces usnadní, lidé se o svém druhém termínu navíc dozví s dostatečným časovým předstihem,“ řekl hejtman kraje Ivo Vondrák a dodal že se sám očkovat nechá, protože se už těší, až bude zase žít normálně.

 

Krajská help linka: 800 720 210

Centrální informační linka: 1221

Další zprávy z regionu