Muzeum na Hrčavě má staronového nájemníka

Budovu bývalé školy opět pronajala obec Hrčava. Má v ní postupně vzniknout muzeum, které připomene někdejší život v gorolské obci a v jejím okolí. Otevřít by se mohlo částečně už v květnu.

Muzeum zatím provoz kvůli pandemii koronaviru nespustilo. Foto: mr

Obec svěřila soukromníkovi historickou budovu už minulý rok. Nájem ale trval pouze 12 měsíců. Na posledním zasedání zastupitelů se proto rozhodovalo, komu budovu pronajme na další časový úsek. Tentokrát ale byli zájemci dva, současný nájemce Michal Artim a také Jozef Král, předseda spolku Hrčavský vlk. Ten nabídl, že bude měsíčně platit nájem ve výši 900 korun. Michal Artim přišel s částkou 300 korun.

Zastupitelé si vyslechli, jaké mají zájemci s domem plány. „Jsem místní člověk, znám zdejší situaci a zahrada u mé chalupy dokonce sousedí s touto nemovitostí. Mým plánem je zachovat muzeum a přístup k exponátům. Navíc bych rád nabídl služby turistům, měli bychom zde malý obchod se suvenýry a zmrzlinou,“ popsal svůj záměr Jozef Král. Jeho sdružení pořádá závody v orientačních sportech, takže by dále rád zřídil v bývalé škole i ubytovací kapacity v rámci sportovních akcí.

Michal Artim, který měl dům pronajatý už rok, si založil společnost Hrčavské Múzeum. Zastupitelům řekl, že do objektu už investoval nemalou částku a že hodlá pokračovat a zvelebovat objekt tak, aby na něj byli místní lidé pyšní. „To, co tady vytvoříme, zde i zůstane. Zatím to byl silně ztrátový podnik, ale mám v plánu pokračovat v práci. Už se například domlouvám s okolními muzei na zapůjčení exponátů,“ uvedl.

Zastupitelé nakonec rozhodli, že bývalou školu pronajmou Michalu Artimovi. „Jednak už do objektu investoval, jednak kvůli koronavirové epidemii neměl moc co ukázat. Proto mu chceme dát tuto šanci,“ vysvětlil starosta Hrčavy Marek Sikora s tím, že si váží i nabídky Jozefa Krále, protože si uvědomuje, že jsou sportovní akce pro obec důležité.

Celý článek najdete v aktuálním Třineckém hutníku. 

Další zprávy z regionu