Muzeum ukazuje, jak se kdysi žilo

Jak se kdysi žilo lidem v Třinci? Jaké měli domácnosti a jak vypadal jejich běžný život, si mohou v těchto dnech prohlédnout návštěvníci Muzea Třineckých železáren a města Třince.

Muzeum přibližuje dětem, jak se kdysi pracovalo a žilo na Třinecku. Foto: mr

Pro děti základních i středních škol je navíc k výstavám připraven i program plný zábavy a poučení. „Před muzeem máme postavené stanové městečko. Když k nám přijde celá třída, rozdělíme ji do skupinek. Jedna jde na výstavu a zbytek na čerstvém vzduchu vyplňuje pracovní sešity nebo tvoří,“ popsala vedoucí muzea Eva Zamarská.

Tvoření děti i mládež baví. Zde na snímku staví chlapci papírové pokojíčky. Foto: mr

Děti se takto vystřídají a bezpečně si prohlédnou celé muzeum, a to nejen aktuální výstavy Příběh jednoho města a Historii bytové kultury, ale i stálou expozici muzea. „Podle reakcí návštěvníků jde vidět, že je výstavy baví, a stejně tak se zájmem pracují i venku. Jsem proto moc ráda, že se nám podařilo expozice otevřít hned, jakmile to bylo možné, a že ji školy mohou navštívit,“ řekla vedoucí muzea a upozornila, že stále jsou ještě volné termíny, takže se zájemci ze škol mohou přihlásit.

A co říkají na výstavy samotné děti? „Moc se mi líbila tehdejší móda, jsou tam krásné šaty i kroje. Mě zaujala kuchyňka s jídlem. A mně se zase líbily modely pokojíčků,“ překřikovaly se Markéta, Eliška, Anička, Jana i Sofie, studentky Gymnázia Třinec.

Školní třída před mnoha lety i s přísným panem učitelem. Foto: mr

Jejich učitelka Petra Bruková ocenila, že mnoho dětí nepochází z hutnického města a muzeum si tak mohly prohlédnout poprvé v životě. „Po dlouhé době jsme se s žáky dostali ven, na místo, kde mohou tvořit, kde se dozví zajímavosti o Třinci. Užili jsme si perfektně zorganizovanou prohlídku muzea, workshop na téma Kultura bydlení a také závěrečný kvíz. Celé dopoledne se všichni žáci prvního ročníku perfektně bavili,“ chválila učitelka.

Další zprávy z regionu