Na Trojmezí roste most, Češi se do výstavby nezapojí

Už pět let odděluje tři státy na hrčavském Trojmezí těžko přístupná rokle. V pondělí začala tolik očekávaná stavba nového mostu pro cyklisty a pěší. Hotový by měl být nejpozději na jaře příštího roku.

Nový turistický most na Hrčavě spojí slovenskou a polskou stranu. Foto: studie obce Čierna

Propojí ale pouze polskou a slovenskou stranu. Čeští turisté se na něj z našeho území nedostanou. Ještě před nedávnem přitom měly obce na Trojmezí na stole návrh tříramenného mostu. Měl propojovat všechny tři země. Návrh počítal s moderní kovovou stavbou, byl ale podmíněn získáním evropské dotace. Tu se ale nakonec získat nepodařilo.

„Proto se polská strana domluvila se slovenskou na stavbě skromnější varianty. Diskuze o mostu trvala mnoho let, a nakonec tedy skončila takto,“ potvrdil starosta Hrčavy Marek Sikora. Na dotaz, proč se do výstavby mostu nezapojí Hrčava, odvětil, že most vlastně není na katastru Hrčavy a jedná se o propojení slovenského a polského území. „Pokud budou chtít stavbu využít naši turisté, stačí přejít do Polska. Je to doslova krok,“ dodal.

„Na výstavbě jsme se dohodli spolu s obcí Jistebná. 65 procent mostu se bude nacházet na jejich straně, 35 procent na té naší. Náklady hradíme z našich rozpočtů, protože se na výstavbu mostu nepodařilo získat evropskou dotaci. Most nás celkem vyjde zhruba na 78 tisíc euro,“ vyčíslil starosta slovenské obce Čierne Pavol Gomola.

Doplnil, že nový most bude převážně z kamene, dřeva a s kovovými prvky. Zapadne krásně do krajiny. Hotový by měl být nejpozději na jaře příští rok.

Další zprávy z regionu