„Nechceme se dostat do dluhové pasti“

Naplánovaný scénář vysněné stavby rodinného domu se manželům z Jablunkova začíná měnit ve špatný sen. Tytam jsou růžové vyhlídky na vlastní bydlení, i do jejich života zasáhl smrtící nárůst cen ve stavebnictví. Manželé (jejichž celou totožnost redakce zná) poskytli na toto téma následující rozhovor.

Ilustrační foto: archiv th

Kdy jste se rozhodli stavět?
Stavba rodinného domu je náš životní sen. Bylo to někdy na přelomu let 2017 a 2018, kdy jsme s přípravou reálně začali, od žádosti o změnu územního plánu, abychom na našem pozemku mohli vůbec začít stavět, přes následnou přípravu projektové dokumentace, až po povolovací proces. Vše se podařilo dotáhnout do konce během prázdnin 2021.

V jaké fázi příprav na stavbu jste?
Aktuálně máme vydané stavební povolení. Stavbě tedy papírově nebrání nic, ovšem… ceny materiálů, stavebních prací i úroky hypoték nás nyní staví do role, kdy je třeba pořádně promyslet, zda vůbec stavět začneme.

Určitě jste na začátku měli nějaký rozpočet – o kolik od té doby narostl?
Velkou výhodu a úsporu máme v tom, že jsme pozemek pro stavbu dostali darem od rodičů. Jinak, popravdě řečeno, by pro nás nebylo reálné ufinancovat nákup parcely i stavbu domu. Na začátku přípravy projektu domu jsme tedy v hlavách nosili částku okolo pěti milionů korun plus další náklady na oplocení a zahradu, které vynaložíte v průběhu dalších let.

Nyní nám například firma spočítala jen základy domu a sousedící podsklepené garáže na 1,3 milionu korun, což je částka zhruba o 400 tisíc vyšší než před dvěma roky, a to „vyjedeme“ jen ze země. I další položky rozpočtu od zahájení stavby momentálně odrazují.

Ovlivňuje růst cen váš postoj k zahájení stavby?
Zcela určitě, pohybuji se ve stavebnictví a obecně lze říci, že za poslední rok celkové navýšení nákladů za materiály na výstavbu domu se pohybuje v rozmezí 10 až 15 procent, což není likvidační, ale k tomu je potřeba připočíst i nárůst cen stavebních firem za práci a nedostatek lidí ve stavebnictví. Poptávka aktuálně převyšuje nabídku, což také svým způsobem přispívá ke zvýšení cen.

Dalším hřebíkem do rakve jsou narůstající úrokové sazby hypoték. Když si vezmete, že dnes je průměrná výše hypotéky pět milionů korun, tak se současnou úrokovou sazbou a fixací vychází měsíční splátka až na 30 tisíc korun.

Budete čekat, až se vše stabilizuje, nebo jste odhodláni jít do toho za každou cenu?
Právě z obav, že se můžeme dostat do dluhové pasti, nám teď nezbývá asi nic jiného než počkat. Je zřejmé, že se to nějak vyvine, ale nikdo dnes asi netuší jakým směrem. I když nás mrzí, že náš životní sen je zatím v nedohlednu, tak jsme se shodli, že není rozumné se za této situace hnát bezhlavě do stavby.

Můžete naznačit – jak dlouho jste ochotni čekat se stavbou domku?
Pokud situace dovolí, tedy ceny materiálů a prací trochu přihrají stavebníkům a hypoteční politika bude také přívětivější, rádi bychom začali koncem tohoto roku, maximálně v tom příštím. Když ceny půjdou stále nahoru, pak je na místě se ptát, zda jsme vůbec schopni ufinancovat stavbu našeho domu.

Zvažujete i jiné řešení?
Nabízí se samozřejmě stavba svépomocí, což jistě nějaké peníze ušetří. Ovšem v dnešní vytížené době je problém dát dohromady partu pomocníků. A stavění vlastníma rukama a ve volném čase také stavbu protáhne. Samozřejmě jsme také začali řešit jakási úsporná opatření. Momentálně jsme se shodli, že upustíme od sklepa a stavby stání pro auta, budeme stavbu etapizovat. Jiné úpravy domu, běžné zděné stavby, by znamenaly kompletní přepracování projektové dokumentace, což by znamenalo vynaložení dalších statisíců.

Navíc novým projektem bychom se dostali do kola nových požadavků na povolení, která jsou například v oblasti energetiky rok od roku přísnější.

Další zprávy z regionu