Nemocnice investuje do prostor i přístrojů

Nemocnice Třinec získala v poslední době nejen nové vybavení, ale velkých změn doznalo i oddělení následné péče. Díky tomu se mohou pacienti těšit na ještě kvalitnější léčbu.

Nový třílůžkový pokoj je moderní a pro pacienty pohodlný. Foto: nemocnice

Přístroje pro interní obory přišly nemocnici na pět milionů korun. Přispějí k přesné a včasné diagnostice určitých onemocnění pacientů. Jedním z nich je kostní denzitometr, který je určen k měření hustoty a kvality kostí, tedy k diagnostice osteoporózy.

„Všechny denzitometrické přístroje změří úbytek kostního minerálu. Náš nový přístroj je nové generace a dokáže změřit také kvalitu mikroarchitektury. Dále, po zadání některých údajů o vyšetřovaném vypočítá i desetiletou pravděpodobnost prodělat osteoporotickou zlomeninu,“ vysvětlila mluvčí nemocnice Irena Sikorová Nožková.

Další novinkou je moderní ultrazvukový vyšetřovací přístroj, který má vyšetřovací sondy určené pro specializovaná echokardiografická vyšetření, a to jak přes hrudník, tak také přes jícen. V příslušenství je břišní rovněž cévní sonda.

Kromě nového přístrojového vybavení nemocnice udělala rozsáhlé změny ve svém lůžkovém fondu v místě původního oddělení rehabilitace II. „V prostoru infuzního stacionáře jsme vybudovali dva třílůžkové pokoje s plným hygienickým zařízením pro imobilní pacienty. Stávající kapacita oddělení se tak zvýšila z 22 na 28 lůžek,“ upřesnila mluvčí.

Modernizace se dočkala také cvičebna a zázemí pro pacienty i zdravotnický personál. „Veškeré prostory jsou odvětrány, současně nám nainstalovali novou elektroinstalaci, zdravotechnickou instalaci a signalizační zařízení pacient – sestra,“ doplnila Irena Sikorová Nožková.

„Zrekonstruované oddělení lze v případě potřeby ve velmi krátké době změnit na covidovou jednotku. Blok I je totiž nově připojen na centrální rozvod kyslíku, což umožní napojení na kyslík všech pacientů na každém lůžku,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro zdravotnictví Martin Gebauer s tím, že investice si vyžádala 4,9 milionu korun. Peníze šly z krajského rozpočtu.

Další zprávy z regionu