Nemocnice plánuje parkoviště za desítky milionů korun

Velký problém zaparkovat své auto mají už několik let pacienti Nemocnice Třinec. Hlavní parkoviště bývá zaplněné k prasknutí a v areálu to není lepší, spíše naopak. Vedení nemocnice pracuje na navýšení počtu parkovacích míst. Naráží přitom na problémy, a to nejen finanční.

Parkoviště nad nemocnicí nestačí. Lidé mají problémy zde zaparkovat. Foto: mr

Pan Karel přijel do nemocnice na tradiční vyšetření z Jablunkova. Ve Vendryni se ale zdržel u železničního přejezdu a přijel proto doslova za minutu dvanáct. U nemocnice ale nenašel místo, kde by mohl zaparkovat.

„Nevím, co mám dělat. V ordinaci mám být za pět minut a už to tu objíždím po desáté. A nic, nikde není volno. Je to k zbláznění,“ lamentoval starší muž. Nakonec měl štěstí, před jeho očima se uvolnilo místo, takže na vyšetření doběhl včas.

„Mnozí to ale nestihnou. A naši lékaři si stěžují, že lidé přicházejí na vyšetření pozdě. Také často nemohou ráno najít místo. Je to dlouholetý problém, o kterém víme a chceme ho řešit,“ řekl rozhodně ředitel nemocnice Jiří Veverka.

Pokračoval, že parkoviště nad silnicí čítá zhruba sto až sto deset míst. Po rozšíření by se sem mělo vejít až 250 vozidel. Nemocnici by to vyšlo na zhruba 65 milionů korun. Peníze použije vlastní a samozřejmě krajské, protože Moravskoslezský kraj je jejím zřizovatelem.

Projektová dokumentace
„V tuto chvíli máme dokončenou projektovou dokumentaci na moderní parkoviště v jedné rovině, osázené zelení, s deseti dobíjecími stanicemi pro elektromobily a místy pro invalidy. Součástí by měly být dva bezpečné přechody pro chodce, jeden v místech, kudy lidé chodí nyní, druhý bezbariérový opodál,“ popsal ředitel.

Úprav se dočká i silnice pod parkovištěm. Kvůli bezpečnému přeházení chodců na ní musí vzniknout ostrůvek, a navíc i odbočovací pruh pro řidiče. Tím se komunikace rozšíří zhruba na dvojnásobek. „A tady nám vzniká problém. V této části je totiž v současné době odbočení na autobusovou točnu, kterou vlastní město Třinec. Už nyní tam mají autobusy málo místa, co teprve po rozšíření silnice? Město si proto nechalo vypracovat projekt a ukázalo se, že stavební úpravy by vyšly na více než deset milionů korun. A to odmítá,“ pokračoval Jiří Veverka.

Primátorka Věra Palkovská vysvětlila, že město takový projekt podpořit nemůže, protože současná autobusová točna je funkční. „Nejde o malou částku, ty peníze potřebujeme vložit jinam. Nemocnici chceme vyjít vstříc, ale musíme jednat z pohledu řádného hospodáře. Podpoříme variantu, při níž bude zásah do točny co nejmenší,“ nastínila Věra Palkovská.

Jednání proto pokračují dále s cílem najít východisko, protože nemocnice pro své pacienty větší parkoviště potřebuje. Před několika dny se uskutečnila schůzka vedení nemocnice, města i policie, na níž zazněl nový návrh. Ten počítá s vybudováním kruhového objezdu, který by mohl vyřešit všechny problémy. „Pokud by na něj přistoupily všechny strany, jsme připraveni rondel naprojektovat a následně hledat finanční zdroje,“ řekl Veverka.

Prozradil, že i když se nemocnici podaří parkoviště rozšířit, problém s místy se úplně nevyřeší. V areálu nemocnice totiž v současné době parkují řidiči nadivoko na místech, kde stát nesmí. „Nyní to tolerujeme, protože jiná možnost parkování není, ale v momentě dostavění parkoviště už tak činit nebudeme. A pak se dostaneme do situace, že místa na hlavním parkovišti opět nebudou stačit. Proto zvažujeme i stavbu parkovacího domu přímo v areálu,“ nastínil další plány Jiří Veverka.

Další zprávy z regionu