Nová vyhláška v Třinci zakazuje žebrání

S příchodem nového roku začala v hutnickém městě platit nová vyhláška zakazující žebrání. Platí ale jen ve Starém Městě a v Lyžbicích. Strážníci ji přesto vítají.

Žebrání je už v některých částech Třince zakázáno místní vyhláškou. Ilustrační foto: mr

Narůstající počet lidí žebrajících v ulicích města donutil třinecké zastupitele k radikálnímu kroku. Na svém posledním loňském jednání schválili obecně závaznou vyhlášku, která žebrotu zakazuje. Problém se netýká celého města, ale je aktuální zejména v okolí náměstí Míru ve Starém Městě a v blízkosti nákupních center.

„V posledních měsících jsme svědky toho, že se zhoršila situace s nepřizpůsobivými a problémovými osobami, které žijí na ulici, odmítají využít nabízené sociální služby a nechtějí změnit svůj způsob života. V souvislosti s tím se v Třinci rozmohlo žebrání, které nehodláme tolerovat,“ vysvětlovala novou vyhlášku primátorka Věra Palkovská.

Do Třince se dokonce začali ve větší míře sjíždět lidé bez domova z jiných měst, ale také z Polska a Slovenska. „Vysvětlujeme si to tím, že jsou lidé v Třinci až příliš štědří a dávají jim peníze, které žebrající při nejbližší příležitosti utratí za alkohol. Naším cílem je, aby se slušní lidé cítili v Třinci dobře a komfortně. Vyhláškou dáváme jasně najevo, že pro žebrání není v Třinci místo,“ dodala primátorka.

Nová vyhláška asi nebude mít sama o sobě sílu něco změnit, ale dává městským strážníkům do rukou novou zbraň. „Víte, minulý rok jsme sice mohli žebrající bezdomovce upozornit, že to, co dělají, někoho může obtěžovat. Ale to bylo tak všechno. Nyní, když máme v rukou vyhlášku, je můžeme z místa vykázat,“ argumentoval šéf městských strážníků Josef Kuźma. Je přesvědčen, že žebrající lidé nepotřebují finance na jídlo, ale pouze a jen na alkohol a cigarety.

Podle údajů odboru sociálních věcí magistrátu města z června letošního roku žije v současné době doslova „na ulici“ téměř čtyřicet lidí. Zdržují se především ve Starém Městě, kde je láká parčík mezi hvězdárnou a ZUŠ, náměstí Míru, okolí evangelického kostela a autobusového stanoviště, kde se pohybují většinou pod vlivem alkoholu a navíc v řadě případů obtěžují okolí žebráním.

„Lidé bez přístřeší mají dostatek možností získat potraviny a hygienické potřeby prostřednictvím široké sítě sociálních zařízení. V Třinci tak není nikdo, kdo by musel trpět hlady,“ zdůraznil náměstek primátorky Radim Kozlovský a dodal: „Můžeme podávat pomocnou ruku jen tehdy, kdy je zájem a vůle z druhé strany, ale nebudeme podporovat nákup alkoholu žebráním.“

Problematice nepřizpůsobivých lidí bez přístřeší bude město i nadále věnovat zvýšenou pozornost. Plánuje i informační kampaň s názvem Na cestě z ulice, která bude zacílena právě na problematiku bezdomovectví a alkoholu. Odstartovat by měla už tento měsíc a potrvá až do listopadu 2021.

Další zprávy z regionu