Noví zastupitelé rozhodnou, kdo povede obec na Trojmezí

Malá obec na hranici tří států se brzy dočká nového vedení. Blýská se tak na lepší časy, po roce bude moci Hrčava opět normálně fungovat. Už dnes na zasedání zastupitelů se rozhodne, kdo usedne do jejího čela.

Na Hrčavě dnes rozhodnou, kdo povede obec další tři roky. Foto: archiv

Obyvatelé malé vísky rozdali 16. září karty při opakovaných volbách do obecního zastupitelstva. Po uplynutí lhůty pro podání návrhu na neplatnost voleb nebo hlasování tak starosta Petr Vyšlan svolává ustavující zastupitelstvo, na kterém noví zastupitelé zvolí starostu, jeho zástupce, předsedy finančního a kontrolního výboru a také jejich členy. Bude se konat v pondělí 16. října od 17 hodin v kulturním domě obce Hrčava.

Volby provázely jeden incident, kdy se svého údajného práva dovolával muž, kterého volební komise vyškrtla ze seznamu voličů, a to z důvodu účelového nastěhování na Hrčavu. A stejně tak se snažila výsledek voleb zvrátit další „černá duše“. Je to jeden z mužů, který má trvalé bydliště v polorozpadlé budově.

„Podal odvolání ke Krajskému soudu v Ostravě. V návrhu uvedl, že mu volební komise neumožnila volit přesto, že mu byl doručen volební lístek a má na Hrčavě trvalé bydliště, pracuje tam a má tam živnost. Požadoval uznání a omluvu ze strany volební komise, která podle něj nejednala v souladu se zákonem. Soud ale jeho návrh zamítl,“ podotkl starosta.

Volby na Hrčavě přesvědčivě vyhrálo SNK Hyrčovjaně starosty Petra Vyšlana. Ten už dříve naznačil, že koalici vytvoří se sdružením Hrčavská občanská iniciativa, které skončilo na druhém místě. Zda už jsou domluveni na tom, kdo usedne do čela obce, odmítl prozradit. „Nechme to až na zastupitelstvu,“ dodal.

Další zprávy z regionu