Nový starosta Řeky hned pod palbou kritiky

Jen 17 minut stačilo novým zastupitelům v Řece, aby zvolili starostu, místostarostu a předsedy výborů a komis. Do čela obce opět usedl Tomáš Tomeczek. Následná diskuze ale trvala hodinu.

Staronový starosta Řeky Tomáš Tomeczek. Foto: mr

Obec Řeku vede staronový starosta Tomáš Tomeczek a místostarostka Jaroslava Sikorová (oba Pro obec Řeka).  Sotva byl Tomeczek potvrzen ve funkci, hned se ocitl pod palbou kritiky. Jeden z občanů se ostře vyhranil vůči rekonstrukci prostranství s parkovištěm i novým autobusovým zastávkám. „Řada lidí je nespokojená, co se v obci děje. Nelíbí se nám nové budky. Kdo vlastně vybíral firmu na rekonstrukci křižovatky?“ ptal se Lukáš Hamrozi z řad občanů. Starosta se ohradil, že vše proběhlo přesně podle zákonů a platného výběrového řízení, ve kterém zvítězila firma s nejnižší cenovou nabídkou. Kritika mířila i do oblasti komunikační, kdy občané poukázali na to, že by je obec měla začít lépe informovat třeba prostřednictvím sociálních sítí či emailu. Další ostrá slova zazněla v souvislosti s novými polopodzemními kontejnery, na které se vedení Řeky nepodařilo získat dotaci a hradila je tak ze svého rozpočtu.

Oblíbená trička pro zastupitele. Budou je nosit i ti z řad opozice? To se ukáže dnes. Foto: mr

Ne všechny kritiky se ale týkaly starosty. Jedna mířila i do řad opozice. „Není správné, aby pan Liszka byl zastupitelem, když ho lidé nezvolili. Je to podvod,“ kritizovala po jednání jedna z občanek. Narážela tím na fakt, že do zastupitelstva byla mimo dva další kolegy z uskupení Strana svobodných občanů zvolena Věra Riedelová. Ta ale odstoupila a na její místo se posunula první náhradnice Lucie Hanzlík. Také ona funkci odmítla a měla nastoupit druhá náhradnice Helena Kopcová. Po vzoru svých kolegyň i ona rezignovala. Teprve až nyní se mezi zastupitele dostal Jindřich Liszka. „Má to jednoduché vysvětlení. Paní Riedelová odstoupila z osobních důvodů. A my jsme se pak v našem uskupení dohodli, že do zastupitelstva pokročí ten, kdo měl největší počet preferenčních hlasů. A to jsem byl prostě já,“ vysvětlil Jindřich Liszka. Jak dále řekl, na kandidátní listině byli seřazeni podle abecedy bez jakýchkoliv preferencí. Podle počtu hlasů tak skončil na čtvrtém místě. Strana svobodných občanů získala v zastupitelstvu tři mandáty.

Dnes se v Řece koná další zasedání zastupitelů. Začíná v 17 hodin.

Další zprávy z regionu