Obce přispějí na pohřebiště

Částkami od 20 do 45 tisíc ročně počínaje letošním rokem budou přispívat jablunkovské radnici na provoz pohřebiště ty obce na Jablunkovsku, jejichž občané pochovávají své pozůstalé na jablunkovském hřbitově.

Jablunkov postupně hřbitov modernizuje. Foto: ba

Za pronájem hrobových míst na jablunkovském hřbitově doposud platili pouze pozůstalí zemřelých. Počínaje letošním rokem je to jinak. Nově poplatky odvádějí také obce, v nichž měli zesnulí trvalé bydliště.

Zhruba před třemi lety Moravskoslezský kraj provedl audit, z něhož vyplynulo, že podle zákona z roku 2001 by Jablunkov měl po okolních obcích požadovat příspěvek na provozování pohřebiště. A to těch, které nemají vlastní hřbitov, a proto jejich občané pochovávají své pozůstalé v Jablunkově. Jedná se o Bocanovice, Dolní Lomnou, Milíkov, Písek a Písečnou.

O výši částky jablunkovská radnice začala s obcemi jednat koncem loňského roku. „Našli jsme společnou řeč, aby to bylo výhodné pro obě strany. S jednotlivými obcemi jsme uzavřeli smlouvu, která je pro ně zárukou toho, že budou mít své občany kde pohřbívat,“ uvedl starosta Jablunkova Jiří Hamrozi.

Výše taxy se odvíjí od počtu pohřbených osob. Ročně zaplatí 20 tisíc korun ty obce, které mají na jablunkovském pohřebišti pochovaných do sto občanů. Pokud je jich od 100 do 200, taxa činí 30 tisíc korun a v případě, že se jedná o více než 200 zesnulých, do Jablunkova poputuje 45 tisíc korun měsíčně.

Vybrané prostředky město využije na provoz, údržbu, modernizaci či plánované rozšíření pohřebiště. „V první řadě je zapotřebí odvodnit novou část hřbitova, proto je nezbytná pasportizace dešťové kanalizace. Posléze můžeme začít pohřbívat na nových místech. Peníze půjdou například na opravy chodníků či oplocení,“ dodal starosta Jablunkova.

Další zprávy z regionu