Obyvatelé Třince mohou odkládat jedlé tuky

Smažení řízků často končívá tím, že lidé olej z pánve prostě vylejí do výlevky v dřezu své kuchyně. Nyní ale lidé z Třince mají ekologickou variantu. Mohou jedlé tuky odkládat do speciálních popelnic.

Olej ze smažení do výlevky nepatří. Nyní jej mohou lidé z Třince likvidovat ekologicky. Foto: tm

„Jedná se o pilotní projekt, a pokud se ujme a lidé budou popelnice využívat, počet nádob rozšíříme i na další místa v Třinci,“ uvedl náměstek primátorky Ivo Kaleta.

Do nových nádob patří všechny jedlé oleje a tuky, které používají kuchařky doma při přípravě jídla. Třídit se mohou všechny druhy potravinářských olejů a tuků.

Použité omastky stačí doma slít do jakékoli PET láhve o objemu od 0,3 do 1,5 litru. Olej se musí nechat před přelitím vždy úplně vychladnout. Do nádob je třeba vkládat dobře uzavřené láhve. Skleněné nádoby do této popelnice nepatří!

Další zprávy z regionu