Opravené parkoviště změnilo Řeku k nepoznání

Parkoviště na kraji obce Řeky se změnilo. Z nevzhledné plochy se stala náves se zvoničkou, zasazenou lípou a moderním separačním hnízdem. Přibylo zeleně a zmizely věčně plné popelnice.

Prostranství v Řece se změnilo. Nevzhledné parkoviště je pryč. Foto: mr

Až pojedete do Řeky, budete překvapeni. Parkoviště hned u vjezdu do obce radikálně změnilo svou tvář. „Přibyly květinové záhony, stejně jako na ostatních místech v Řece nové autobusové zastávky, a hlavně už prostor nehyzdí staré a věčně plné popelnice,“ upozornil starosta Řeky Tomáš Tomeczek. Počet parkovacích míst zůstal zachován, třebaže to opticky tak nevypadá.

Polopodzemní kontejnery jsou po estetické i funkční stránce někde úplně jinde, než klasické popelnice. Foto: mr

Jako jedna z prvních obcí v regionu má Řeka polopodzemní kontejnery. Oproti klasickým plní hned několik funkcí. Jsou daleko estetičtější a také větší. „Měli jsme zde sedm popelnic, kolem se dělal nepořádek a nevypadlo to dobře. Obsah byl osm kubíků, nyní se zvětšil na 15. K tomu jsou zde i kontejnery na tříděný odpad. Lidé si až k nim mohou dojet pohodlně autem, takže si od toho slibuji, že je to bude inspirovat k důkladnějšímu třídění,“ usmál se starosta.

Prostranství má i dřevěnou zvoničku. Foto: mr

Celkově stála rekonstrukce prostranství 3,4 milionů, a to včetně projektové dokumentace a vším, co bylo s akcí spojené.

Další zprávy z regionu