Pískem obchází strach ze žháře

Během roku pět požárů, ten poslední v noci na 4. listopadu. Ve dvou případech lehly popelem stodoly. Lidé v Písku mají strach. Špitá se totiž, že by za požáry mohl stát pyroman. V minulých dnech se navíc k verzi, že by mohlo jít o útoky žháře, začala přiklánět i policie.

Po stodole zbyly Michalíkovým jen základy. Foto: fm

Na víkend z poloviny září rodina Michalíkových z Písku dlouho nezapomene. Těsně po půlnoci totiž vzplála jejich stodola, po níž zbyly jen základy. „Když syn přicházel o půlnoci domů, ještě nic neregistroval. Za dvacet minut nás už budil a hlásil, že nám hoří stodola,“ popisoval osudnou noc z 15. na 16. září Jan Michalík. „Do Písku vyjely dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanic Třinec a Nošovice. Společně s nimi i tři jednotky dobrovolných hasičů z Písku, Jablunkova a Bukovce,“ uvedl mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Ještě před požárníky dorazili k ohni také sousedé. „Společnými silami jsme z hořícího objektu vytáhli pouze dvě kola, všechno ostatní lehlo popelem. Přišel jsem třeba o nářadí, které člověk potřebuje kolem domu, nebo o dřevo na dvě zimy,“ řekl Jan Michalík, jenž sám patří k dobrovolným hasičům. „Ve stodole stačí patnáct minut a je to fuč. Ty trámy jsou tak vysušené, že je oheň hned spálí,“ pokračoval s tím, že žárem popraskala i okna na jejich rodinném domě.

„V té stodole nebylo nic, od čeho by mohlo začít hořet. V obci to byl za krátkou dobu čtvrtý požár a z toho druhá stodola podobné velikosti. Když jsem byl jako hasič u požáru zmiňovaného druhého objektu, začal hořet podobně jako náš – odzadu. Nevím, jestli je tam ještě nějaká jiná spojitost,“ popsal Michalík, s nímž se shodují i zdejší dobrovolní hasiči. „Samo to chytnout nemělo od čeho. Je tedy reálné, že to někdo zapálil,“ řekl velitel jednotky Vladislav Vavřač, který vzpomenul také na poslední požár, tentokrát dřevníku o velikosti 3krát 4 metry, z prvního listopadového víkendu.

Jak na požáry z Písku nahlíží policejní vyšetřovatelé, ale i další podrobnosti si můžete přečíst v aktuálním čísle Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu