Po beráncích se zaprášilo

Bezmála sedm set velikonočních beránků a zajíců se prodalo po nedělních bohoslužbách v jablunkovské farnosti. Také letos zde Květná neděle proběhla ve znamení dobročinné akce Velikonoční koláč, kterou pořádala jablunkovská Charita.

Nejvíce beránků se prodalo u farního kostela v Jablunkově. Foto: ba

Denní stacionář svatého Josefa na Bukovecké ulici se minulý týden proměnil na pekárnu. Skupina dobrovolníků a také klienti pod vedením pracovníků Charity pekli velikonoční beránky a zajíčky.

„S klienty, které to hrozně baví, jsme pekli každý den už od rána. Občas se k nám během dopoledne přidal někdo z dobrovolníků. V pondělí a ve středu jsme měli také odpolední brigádu. Denně jsme zvládli zhruba 150 beránků, někdy i více,“ uvedla Terezie Niedobová z Charity Jablunkov.

Rovněž letos se ve stáncích u kostelů na Jablunkovsku po nedělních bohoslužbách prodávaly také koláče, které napekly hospodyňky a pak je přinesly do Charity nebo do stacionáře, kde je brigádníci zabalili. „Beránky posíláme i do sousedních Mostů u Jablunkova, byť se jedná o samostatnou farnost,“ podotkla Niedobová.

Jablunkovští i mostečtí farníci letos do pokladniček vložili 218 tisíc korun. „Nesmírně si vážíme jak finanční podpory, tak také nezištné pomoci všech dobrovolníků, kteří se na Velikonočním koláči podíleli. Výtěžek poputuje na vytvoření terapeuticko-senzorické místnosti v Denním stacionáři sv. Josefa určené pro klienty s vysokou mírou podpory,“ přiblížila ředitelka Charity Jablunkov Lucie Szotkowská.

Další zprávy z regionu