Po kulturáku se nadobro zavře zem

Pesimistické scénáře jsou minulostí – budova hotelu Horal v Jablunkově opět žije a má žít ještě více. Dle dohody majitele s městem vzniknou v nadzemních podlažích menší byty. Zmizet má i obrovská díra v sousedství – poslední památka na kulturní dům.

Nebezpečnou díru firma brzy zasype a terén upraví. Foto: tm

„Město mělo přednostní právo na odkup Horalu, ale nakonec jsme svolili, že vlastníkem bude Jablunkovské centrum. S novými majiteli jsme probrali jejich představy a rovněž jim předložili naše požadavky. V pohodě jsme se domluvili a je vidět, že jsme dobře udělali. Za dva roky je zde vidět veliký kus práce,“ řekl starosta Jablunkova Jiří Hamrozi. Ač bylo uděláno hodně, do úplného ideálu je ještě kus cesty. „Když děti dostaly za úkol, aby nafotily místo v Jablunkově, které je nevzhledné a škaredé, objevily se i snímky díry po kulturním domě se zbytky zdiva,“ dodal starosta.

K viditelné změně dojde v nejbližších týdnech. Stávající díra po bývalém kulturáku má být brzy minulostí. „Před několika dny jsme zbourali ještě poslední zbytky kulturáku. Část jámy využijeme pro stavbu sklepení napojeného na suterén Horalu a část pro výtah, který bude postaven vně budovy,“ nastínil Robert Cieślar, spolumajitel společnosti Jablunkovské centrum a ředitel firmy Netis. Zmíněnou díru v zemi i Horal vlastní Jablunkovské centrum, které patří spolumajitelům zemědělské firmy Netis se sídlem v Návsí.

Více se dočtete v dnešním vydání Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu